Ferenc pápa a bevándorlókat mentő olasz parti őrségnek: csodállak benneteket

Ferenc pápa a bevándorlókat mentő olasz parti őrségnek: csodállak benneteket

Vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban fogadta a pápa kedden este az olasz parti őrség egy küldöttségét, akik beszámoltak a Szentatyának a bevándorlók mentése során szerzett megindító tapasztalataikról. A pápa köszönetet mondott nekik bátor helytállásukért, amelyet sokszor meg nem értés kísér.

Nem erkölcsi kérdés, Európának meg kell oldani a bevándorlást

Az élet és a halál, a reménység és az elkeseredés határmezsgyéjén teljesítik szolgálatukat az olasz parti őrség tagjai Lampedusán. Nap mint nap kockára teszik életüket, családjukat, feláldozzák idejüket és energiájukat, hogy megmentsék az Afrikából érkező embereket. Sokszor nem tudják, vajon mi történik velük ezután, találnak-e maguknak munkát, új életet? Néhány európai ország jól reagált erre a vészhelyzetre, de tisztában kell lennünk azzal, hogy most nem erkölcsi kérdésről van szó, amit egyik napról a másikra meg lehet oldani; a helyzet összetett: itt élet és halál között kell dolgozni – állapította meg a pápa.

Imával, jó szóval és szeretettel támogatja Ferenc pápa a mentésben dolgozókat

Mentési munkájuk értelmét sajnos olykor az emberek megkérdőjelezik: ’miért vesztegetnek erre időt? Hagyjuk már ezt a dolgot’. „Én valóban csodállak benneteket, kicsinek érzem magam az előtt a munka előtt, amit életetek kockáztatásával végeztek. Szívből köszönöm nektek. Úgy támogatlak benneteket, ahogy tudlak: imával, jó szóval és szeretettel” – mondta még Ferenc pápa az olasz parti őrség küldöttségének.

Forrás: Vatikáni Rádió