Ferenc pápa a halálbüntetés és a szegény országok adósságainak eltörlését kéri

Ferenc pápa a halálbüntetés és a szegény országok adósságainak eltörlését kéri

A Pax Christi mozgalom április 11. és 14. között konferenciát tart Rómában az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsával együttműködésben. A konferencia témája: „Erőszakmentesség és igazságos béke: hozzájárulni a katolikus megértéshez, elkötelezettség az erőszakmentességre.”

Ferenc pápa a konferencia résztvevőihez intézett üzenetében újból a halálbüntetés eltörlésére, az amnesztia lehetőségének biztosítására, valamint a szegény országok nemzetközi adósságainak felülvizsgálására buzdított.

Összetett és erőszakos világunkban nagy feladat vár azokra, akik a békéért küzdenek és erőszakmentesen élnek: folytatni kell a teljes leszerelést, le kell küzdeni a félelmet, előrevinni a nyílt és őszinte párbeszédet, a közjót keresve – mindez kemény munkát jelent. A párbeszédhez pedig adni és kapni kell, saját különbözőségeinkből kiindulva, a közös jóra törekedve. Ha pedig sikerült valamiben megállapodnunk, a mellett szilárdan ki kell tartani – hangsúlyozza üzenetében a a Szentatya.

Majd a Pax Christi mozgalom konferenciája résztvevőinek újbóli pozitív hozzájárulását sürgeti az igazságra és békére vágyó mai ember szolgálatában. A diplomácia bölcs erőfeszítéseit minden eszközzel támogatni kell. Aki a múlt században megalapította a Pax Christi mozgalmat és az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsát, azon fáradozott, hogy elősegítse a személyek közötti találkozást, a különböző ideológiájú népek közötti kiengesztelődést, illetve a harcot a szociálpolitikai és gazdasági igazságosságért. Éppen ezek jelölik ki az utat számunkra ma, az emberiség által megélt, ún. darabokban folyó világháború megoldására.

Ferenc pápa három fő szempontra mutat rá üzenetében: a háború eltörlése az emberi személy és közösség végső célja. Fölösleges tagadni vagy a szőnyeg alá söpörni a konfliktusokat. Sokkal inkább arra van szükség, hogy elfogadjuk létüket és így ne veszítsük szem elől a nagyobb távlatokat. Csak úgy tudjuk megoldani ugyanis a konfliktusokat, ha a békeszerzők által megkezdett új folyamat összekötő láncszemévé alakítjuk azokat.

Keresztényekként csak úgy tudunk felülemelkedni a háborúkon és a konfliktusokon, ha testvérekként tekintünk a hozzánk hasonlókra. Ma a legnagyobb akadályt a közöny fala jelenti, az a szomorú valóság, amely nemcsak az emberekre, hanem a természeti környezetre is súlyos következményeket ró. Akkor tudjuk sikeresen leküzdeni a közönyt, ha az Atyát követve képesek leszünk irgalmasan cselekedni – ezt pedig a politikában szolidaritásnak hívják.

A szentévben a pápa tehát a Pax Christi mozgalom konferenciájának résztvevőit – ahogyan korábban már az állami vezetőket is – arra buzdítja, hogy támogassák két kérését. Az egyik a halálbüntetés eltörlése, ahol az még érvényben van. Ehhez társulva az amnesztia lehetőségét, valamint a szegényebb államok nemzetközi adósságának eltörlését vagy fenntartható kezelését kéri.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió