Ferenc pápa: a társadalom életminőségének mércéje: mennyire képes integrálni leggyengébb tagjait

Ferenc pápa: a társadalom életminőségének mércéje: mennyire képes integrálni leggyengébb tagjait

Ferenc pápa február 25-én, szombaton fogadta az olasz Capodarco Közösséget, amely munkájával segíti a fogyatékkal élőket és a peremre szorultakat. A közösség 1966-ban jött létre a közép-olaszországi Marche tartományban található Fermo település Capodarco városnegyedében. Legfőbb tevékenysége a fogyatékkal élők rehabilitációjának megszervezése, társadalmi és munkahelyi integrációja. Az évek során tevékenységi köre kibővült a fiatalok, gyermekek, drogfüggők, bevándorlók, mentális betegek és más, a társadalom perifériáján élő emberek irányába.

Egy társadalom életminőségének mércéje az, hogy mennyire képes integrálni leggyengébb tagjait

A Capodarco Közösség fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a múlt évben – idézte fel a pápa. Hálát adott Istennek mindazért a jóért, amit ezekben az években véghez vittek. Azok mellé az emberek mellé álltak, akik a legkevésbé védettek. Befogadást, támogatást és reményt nyújtottak számukra az osztozás által. Ezzel hozzájárultak egy jobb társadalom kialakításához. Egy társadalom életminőségének mércéje az, hogy mennyire képes integrálni leggyengébb tagjait és eredményesen tiszteletben tartani méltóságukat. Ezt a befogadást nem valamiféle rendkívüli dolognak kell tekinteni, hanem ez a normális – jegyezte meg a pápa.

Egy olyan társadalom, amely csak a teljesen jól működő, önálló és független embereknek akart helyet adni, nem emberhez méltó

A fizikai, mentális vagy morális fogyatékkal és törékenységgel rendelkező személynek is képesnek kell lennie, hogy részt vegyen a társadalmi életben és segítséget kell kapnia ahhoz, hogy képességeit gyakorlatba ültesse különféle formában. Egy olyan társadalom, amely csak a teljesen jól működő, önálló és független embereknek akart helyet adni, nem emberhez méltó – hangsúlyozta Ferenc pápa. A hatékonyság alapú kirekesztés ugyanolyan mértékben elítélendő, mint a faj, vallás vagy fizetőképesség alapján megvalósuló diszkrimináció.

A személy váljon főszereplővé egy közösségben és nem önmagába zárkózva, hanem a társadalomra nyitottan

Ferenc pápa elismerő szavakkal illette a Capodarco Közösséget, hogy nem szánakozó viselkedéssel közelíti meg a gyengébb személyeket vagy úgy, mintha állami segélyre szoruló esetek lennének, hanem elősegíti, hogy a személy főszereplővé váljon egy közösségben és nem önmagába zárkózva, hanem a társadalomra nyitottan. A gazdasági problémák és a globalizáció negatív következményei láttán a Capodarco Közösség segítséget nyújt azoknak, akik megpróbáltatások elé kerülnek, hogy ne érezzék magukat kirekesztve vagy peremre szorulva. Elősegítik, hogy elöl járjon és tanúságot tegyen saját tapasztalatáról. Ez előmozdítja minden ember méltóságát és tiszteletét, lehetővé téve, hogy az ún. élet vesztesei megérezzék Isten, minden teremtménye szerető Atyjának gyengédségét.

A fizikai vagy mentális fogyatékkal élőknek különleges helye van az egyházban

Ferenc pápa továbbá rámutatott, hogy a fizikai vagy mentális fogyatékkal élőknek különleges helye van az egyházban és részvételük az egyházi közösségben megnyitja az utat az egyszerű és testvéri kapcsolatok felé, gyermeki és spontán imájuk pedig mindannyiunkat arra hív, hogy imádkozzunk Mennyei Atyánkhoz – zárta beszédét a Szentatya a Capdarco Közösség képviselőihez.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió