Ferenc pápa beszéde az olasz vállalkozókhoz: „sokak együttműködése jegyében”

Ferenc pápa beszéde az olasz vállalkozókhoz: „sokak együttműködése jegyében”

Szombaton délben a VI. Pál terem a maga nemében történelmi találkozónak adott otthont, amennyiben a Confindustria 7000 tagja hallgatta meg Ferenc pápa beszédét. A Confindustria a 150.000 olasz vállalkozást tömörítő gyáriparosok szövetsége, mely lehetőséget kért a pápától arra, hogy meghallgassák a hozzájuk intézett tanítását.

Együtt gondolkodni a vállalkozások etikájáról

Ferenc pápa az olasz vállalkozókhoz intézett beszédében a „szövetség történetének újdonságaként” értékelte a találkozót, melyet „azért kértek tőle, hogy megerősítse őket elkötelezettségükben és hogy együtt gondolkodjanak el a vállalkozások etikájáról”, mert hiszen „együtt döntöttek arról, hogy megerősítik az értékek iránti figyelmüket”.

„Együtt csinálni”

„Együtt csinálni” – idézte a pápa a vállalkozók „maguk választotta vezérfonalát”, mely „együttműködésre, megosztásra ösztönzik őket, hogy olyan utakat készítsenek elő, melyeket a közös felelősségvállalás szelleme szabályoz”.

„A vállalkozások világában ez az „együtt csinálni” azt jelenti, hogy beruházunk olyan tervekbe,  melyek bevonják a gyakran elfelejtett és mellőzött személyeket is. Ezek között első helyen áll a család, amelyekben a munkáról szerzett tapasztalat és az érte vállalt áldozat és a munka gyümölcsei értelmet nyernek. Ugyanakkor a családban nem feledhetjük el a gyengéket és az öregeket, akiknek az erejére és közreműködésére pedig még lehetne számítani. Nem is beszélve azokról a fiatalokról, akik a munkahely hiánya és a foglalkozás nélküliség miatt nemcsak a becsületes fizetéstől esnek el, hanem az őket megillető emberi méltóságtól is” – hangsúlyozta a pápa .

Az „együtt csinálni” vállalkozási hozzáállás nem magányos zsenikre  alapoz, hanem sokak együttműködésére

„Mindezen erőket olyan vállalkozásba kell fektetni, mely a középpontba állítja az emberi személyt az összes kapcsolatával együtt. Az „együtt csinálni” vállalkozási hozzáállás nem magányos zsenikre  alapoz, hanem sokak együttműködésére, hálózatot teremt, értékeli mindenki adottságát anélkül, hogy elhanyagolná bárki megismételhetetlen egyediségét”.

„A konkrét személyre figyelő vállalkozói magatartás elveszi a családapák és családanyák félelmét, hogy nem tudják az övéik jövőjét biztosítani. Ugyanakkor tud irányítani, képes meghallgatni, megosztja a többiekkel a terveket. Ez a közös cselekvés azt is jelenti, hogy a munka újabb munkát, a vállalkozás újabb vállalkozást teremt”.

A legfőbb törvény a mások emberi méltóságának a tiszteletben tartása

Ferenc pápa idézett a Laudato sí kezdetű enciklikájából, utalva arra, hogy „a vállalkozók nemes hivatása arra irányul, hogy a munka új humanizmusát és a közjót építsék. Védelmezzétek a szakmaiságot, de fordítsatok figyelmet a megfelelő munkakörülményekre is”. Végül leszögezte, hogy „a legfőbb törvény a mások emberi méltóságának a tiszteletben tartása” – mondta Ferenc pápa az olasz vállalkozók szövetségének 7000 tagjához intézett beszédében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió