Ferenc pápa boldoggá avat egy püspököt és egy papot kolumbiai útja során

Ferenc pápa boldoggá avat egy püspököt és egy papot kolumbiai útja során

A Szentatya boldoggá avat két kolumbiai vértanú papot szeptemberi kolumbiai apostoli látogatása során. Greg Burke, a Szentszék Sajtótermének igazgatója elmondta, hogy Jesus Emilio Jaramillo Monsalve de Arauca püspököt és Pedro Ramirez Ramos atyát szeptember 8-án az oltár dicsőségére emeli a pápa egy szabadtéri szentmise során Villavicencióban.

Jaramillo püspököt fegyveres banditák gyilkolták meg

Jaramillo püspök evangelizáló tevékenységének és a helyi egyház előmozdításának köszönhetően vált lehetővé a fejlődés az ország egy hatalmas területén, ahol a csempészet és a drogkereskedelem burjánzott. Jaramillo püspököt 1989-ben rabolták el fegyveres banditák Bogotától 800km-re keletre és következő nap holtan találták négy lövéssel a fejében.

Pedro Ramirez atyát a polgárháború kezdetén ölték meg

Ferenc pápa elismerte Pedro Ramirez atya vértanúságát is, akit a kolumbiai polgárháború kezdetén öltek meg 1948-ban, amikor plébániatemplomában keresett menedéket, de gerilla csoportok rátörtek. Nem volt hajlandó elmenekülni és magára hagyni híveit, ezért a lázadók betörték az épület ajtaját, elfogták és azzal vádolták meg, hogy fegyvereket rejtegetett a közelben levő kolostorban. Április 10-én gyilkolták meg és megakadályozták a híveket, hogy keresztény temetést rendezzenek számára tíz napig. Pedro atyát ma is úgy ismerik Kolumbiában, mint az „armerói vértanú”.

A pápai út a várakozások szerint továbberősíti a békeegyezményt

Ferenc pápa a tervek szerint szeptember 6-11. között utazik Kolumbiába apostoli látogatásra. Felkeresi útja során Bogotát, Villavicenciót, Medellínt és Cartagenát. A látogatás elsősorban lelkipásztori jellegű, de a várakozások szerint egyben továbberősíti a békeegyezményt, amelyet a kormány és a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) lázadó szervezet írt alá. A megállapodás célja, hogy véget vessen az 50 éve folyó polgárháborúnak. Az ország második legnagyobb gerilla csoportja az ELN (Nemzeti Felszabadítási Hadsereg) jelenleg szintén béketárgyalásokat folytat a szomszédos Ecuadorban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP