Ferenc pápa elindult Mexikóba: a Szűzanya szemébe szeretnék nézni

Ferenc pápa elindult Mexikóba: a Szűzanya szemébe szeretnék nézni

Ferenc pápa február 12-én pénteken reggel 7 óra 45-kor az Alitalia repülőgépével elindult hétnapos mexikói útjára, melynek „előállomása” egy közbeiktatott kubai megállás során a havannai repülőlőtér, ahol kubai helyi idő szerin délután kettőkor találkozik Kirill moszkvai pátriárkával.

Ferenc pápa a repülőgép fedélzetéről, útban Havanna felé, délben a következő twitter üzenetet küldte: „Mexikóban a Szűzanya szemébe tekintek, kérem őt, hogy továbbra is irgalmasan tekintsen ránk. Rá bízom az utamat”.

A repülőgép fedélzetén P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő köszöntötte a pápát a vele együtt utazó 76 újságíró nevében, akik közül tízen mexikóiak. Ferenc pápa „megköszönte az újságírók jelenlétét, hogy elkísérik erre a sűrű programokkal teli útjára, „amit ő nagyon akart, amit nagyon akart Kirill pátriárka és nagyon akart a mexikói nép is”.

Ferenc pápa elmondta, hogy az utazás kapcsán „a legbensőbb vágya az, hogy a Gaudalupei Szűzanya elé álljon. Az ő titkát ugyanis egyre csak tanulmányozzák, tanulmányozzák, pedig nincs rá emberi magyarázat. A legtudományosabb magyarázat is csak ezt mondja: „Ez az Isten dolga”.

Ferenc pápa megragadta az alkalmat és bejelentette, hogy „az apostoli útjai során mindig mellette álló Gasbarri pápai útimarsallnak ez lesz az utolsó útja, miután 47 éve dolgozik a Vatikánban. Egykor belépett 3-4 évre dolgozni. És most már 37 éve szervezi a pápai utakat. Azért mondom ezt, mert ezekben a napokban megköszönhetjük neki ezt a szolgálatot. Ugyanakkor köszöntöm Mauricio Rueda prelátust, aki átveszi az apostoli utak szervezését. Isten hozta köztünk! És ha most megengeditek nekem, mindenkit szeretnék köszönteni”.

A köszöntések előtt azonban P. Lombardi a rangidős mexikói újságírónő kollégát kérte a mikrofonhoz, aki egyébként a szerda délelőtti kihallgatás kezdetén a Szentatyának ajándékozta a híres mexikói komikus filmszínész, Cantinflas filmjeit. Ezúttal egy sombrerot ajándékozott a pápának, hogy az védje őt a mexikói napsütéstől. Ő a harmadik pápa, akinek Valentina sombrero-t ajándékoz.

Valentina mexikói újságírónő elmondta, hogy „az első sombrerót 37 éve ajándékozta II. János Pálnak, amikből aztán ő egy egész kollekciót csinált, minthogy ötször járt Mexikóban. Benedek pápa Guanajuato-ban vette fel először és azt mondta, hogy alatta egészen mexikóinak érzi magát. Ez a sombrero most Kubából érkezett, ahová egy mexikói család vitte Ferenc pápának, de akkor nem sikerült nekik átadni azt. Én megígértem, ha elmegy a pápa Mexikóba, akkor átadom neki. De azt már igazán nem gondoltam volna, hogy ez a sombrero visszatér Kubából. Ez aztán az igazi meglepetés. És most tessék, fogadja! Köszönöm és jó utat!”

Válaszként Ferenc pápa megköszönte Valentinának és minden mexikóinak az ajándékot. Ezt követően Ferenc pápa – a szokásához híven, de immár sombreróban – minden újságírót személyesen köszöntött, röviden elbeszélgetve velük.

Forrás és forrás: Magyar Kurír