Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója bejelentésének nemzetközi visszhangja

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója bejelentésének nemzetközi visszhangja

Hilarion metropolita: „Húsz éve várunk erre a találkozóra”

Hilarion metropolita nyilatkozott a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának pénteki sajtókonferenciáján. Emlékeztetett: „Immár húsz éve készülődünk erre a találkozóra, a történelmi esemény létrejöttét valójában a keresztények genocídiuma, népirtása gyorsította fel, melyet a terrorizmus nevében követnek el. Ezek az események aggodalmat keltenek mindkét egyházban és azért a vallási vezetők nem tudnak nem találkozni egymással!”. Hilarion metropolita kiemelte, hogy „a Ferenc pápa és a Kirill pátriárka közötti találkozóra Kubában és nem Európában kerül sor, mert a karib-tengeri ország semleges terület, ahol a kereszténység növekszik, miközben Európa egy olyan kontinens, ahol számos konfliktusra került sor a két egyház között és melyek kapcsolatait ma is sok megoldatlan probléma jellemzi, mint például a görög-katolikusok helyzete Ukrajnában. A múltban számos harmadik ország neve fölbukkant, mint a találkozás lehetséges helyszíne, például Ausztriában Bécs…”.

A havannai találkozó kapcsán Hilarion metropolita leszögezte: „A keresztényeket ért üldözés áll majd a megbeszélések középpontjában. A Közel-Keleten, Észak- és Közép-Afrikában és a világ egyéb helyein is most olyan a helyzet, hogy szélsőségesek a keresztény lakosság ellen igazi népirtást követnek el, ami sürgős intézkedéseket igényel, méghozzá a keresztény egyházak közötti legszorosabb együttműködés keretében. Ennek a tragikus helyzetnek a következtében szükséges most félretenni a benső ellentéteket és egyesíteni kell az erőinket, hogy megmentsük a kereszténységet azokban a térségekben, ahol a legvéresebb üldöztetéseket szenvedik el” – nyilatkozta Hilarion metropolita a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának pénteki ajtókonferenciáján.

Bartolomeosz ökumenikus pátriárka megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő péntek délben tartott sajtókonferenciáján beszámolt arról, hogy „tájékoztatták a találkozóról Bartolomeosz ökumenikus pátriárkát, aki „megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt, hogy létrejön az ölelés a katolikus egyház és a legnépesebb ortodox egyház vezetője között”.

Kurt Koch bíboros: A jelzőláma immár többé nem piros, hanem sárgán villog

Néhány napja a Vatican Insider katolikus hírportálon Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnöke nyilatkozott Ferenc pápa döntéséről, hogy október 31-én, a reformáció emléknapján a svédországi Lund városába látogat, ahol 1947-ben megszületett a Lutheránus Világszövetség és ahol közös istentiszteleten vesz részt a Lutheránus Világszövetség elnökével, Munib A. Jounan jeruzsálemi püspökkel, illetve a szervezet alelnökeivel. Kurt Koch bíboros akkor még vágyként fogalmazta meg a nagy találkozót a pápa és a pátriárka között, ezekkel a szavakkal: „A jelzőláma immár többé nem piros, hanem sárgán villog, annak a jeleként hogy valami mozgásban van”. Hozzátehetjük, azóta a lámpa zöldre váltott és pár nap múlva megtörténik az, amire ezer év alatt nem került sor, vagyis egy pápa és moszkvai pátriárka találkozójára.

Walter Kasper bíboros: Éveken keresztül azt hittük, hogy nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás!

A történelmi találkozó kapcsán Walter Kasper nyugalmazott bíboros, aki 11 éven vezette a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsát, nyilatkozott többek között az Il Corriere della Sera és a La Rebubblica olasz napilapoknak. Kiemelte: „Mennyire fontos, hogy a jelenlegi válságos világpolitikai helyzetben minkét egyház békés nyelvezetet találjon!”. Kasper bíboros reálisan „nem várja ettől a találkozótól, hogy a két egyház közötti egység most megszülessen, mert ahhoz még hosszú folyamatra van szükség. Ellenben közösen, egymás mellet kell részt venni a jelenkor kihívásainak a megoldásában, a békét és az igazságosságot szolgáló tanúságtétellel és közös spiritualitás erejében. Éveken keresztül azt hittük, hogy nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás” – nyilatkozta Kasper bíboros.

Forrás és fotó: Magyar Kurír