Ferenc pápa fogadta Donald Trump amerikai elnököt

Ferenc pápa fogadta Donald Trump amerikai elnököt

A Szentatya május 24-én, szerdán reggel 8.30-kor fogadta Donald Trump elnököt feleségével és kíséretével az Apostoli Palotában, a pápai magánkönyvtárban. Ezt követően az Egyesült Államok elnöke találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A Szentszék és az Egyesült Államok között fennálló jó kapcsolatok

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélések során a felek megelégedésüknek adtak hangot a Szentszék és az Egyesült Államok között fennálló jó kapcsolatok, az élet védelme, a vallás- és a lelkiismereti szabadság érdekében folytatott közös elkötelezettség miatt. Reményüknek adtak hangot az állam és az amerikai katolikus egyház közötti jó együttműködés terén. Az egyház elkötelezetten szolgálja a lakosságot az egészségügy, a nevelés és a bevándorlók ellátása területén. A megbeszéléseken véleményt cseréltek az aktuális nemzetközi helyzetről és a béke előmozdításáról a világban, amelyet a politikai tárgyalások és a vallásközi párbeszéd által kell megvalósítani. Külön hangsúlyt fektettek a közel-keleti helyzetre és a keresztény közösségek védelmére – tájékoztat a pápai audienciáról kiadott szentszéki közlemény.

Félórás magánmegbeszélés

Donald Trump félórás magánmegbeszélést folytatott Ferenc pápával. Ezt követően bemutatta feleségét, aki különleges pápai áldást kapott a kezében levő rózsafüzérre. A kíséret tagjai között volt még az elnök egyik lánya, Ivanka Trump és férje Jared Kushner. A pápa az Evangelii gaudium, az Amoris laetitia és a Laudato si’ k. dokumentumainak egy példányát, valamint a saját kézjegyével ellátott 2017-es béke világnapi üzenetét adta ajándékként az amerikai elnöknek.

Az amerikai elnök élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte a Ferenc pápával való találkozót

A pápai audiencia végén Donald Trump azzal búcsúzott a Szentatyától, hogy nem felejti el szavait. A vatikáni audienciáról nyilatkozva az amerikai elnök élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte a Ferenc pápával való találkozót. A vatikáni megbeszéléseket követően az elnöki pár megtekintette a Sixtus-kápolnát és a Szent Péter bazilikát. Melania Trump a délelőtt folyamán ellátogatott a Szentszék gondozásában működő Bambin Gesù gyermekkórházba és beteg gyermekekkel találkozott. Ivanka Trump pedig előadást tartott a Sant’Egidio Közösség tagjainak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA