Ferenc pápa hétfői magánjellegű családprogramja: szentmise és ebéd a rokonsággal

Ferenc pápa hétfői magánjellegű családprogramja: szentmise és ebéd a rokonsággal

Ferenc pápa váratlan látogatása a nagyszülei Szent Teréz templomában

Ferenc pápa még vasárnap délután a cottolengoi templomban tett, a betegekkel való találkozás után váratlanul és programon kívül megállt a torinói belváros Szent Teréz temploma előtt és látogatást tett a templomban. Rövid imádság után megcsókolta a keresztelő kutat, majd tisztelete jeléül megemlékező sorokat írt a templom vendégkönyvébe, melyben említést tett a család értékéről és a következő család-szinódusról.

Egy kis családtörténet

A Bergoglio család ősei Asti-ból származnak, a Torinótól dél-keletre fekvő városból. A pápa ükapja, Giuseppe Bergoglio a 800-as években a közeli Schierano-ban született, miként a Giovanni nagypapa is. A hagyományosan földműves családból származó Giovanni feleségül vette Rosát és házasságukból 1908-ban született Mario, Ferenc pápa édesapja. Az apai nagyszülők élelmiszer üzletet nyitottak, majd 1929 februárjában, a nagy gazdasági válság idején vándoroltak ki Argentínába, a nagyapa testvérének a meghívására, a „zio”-nak, a nagybácsinak panará-i padlóburkolat gyártó üzemébe, melyet a Bergogliok működtettek.

Az egykori nagypapa beszéde a pápaság jelentőségéről

A pápa édesapja az argentin államvasutaknál dolgozott, itt ismerte meg és vette feleségül Regina Maria Sivori-t, akinek a családja a közeli Ligúriából vándorolt ki Argentínába.

Ferenc pápa szülei, mielőtt elhagyták volna Olaszországot, aktív tagjai voltak az Olasz Katolikus Akciónak. Ezen tagság egyik érdekes mozzanatát őrzi meg Asti városának a Szent Márton Ifjúsági Egyesületének az emlékkönyvébe  írt megjegyzés. Eszerint a kerület fiataljainak a hagyományos évi Pápa-köszöntő ünnepe során Ferenc pápa édesapja, Mario Bergoglio egy nagyon szép szemléltető beszédet tartott a pápaság jelentőségéről, nem is álmodván arról, hogy köztük unokájáról is beszél.

A drága Bergoglio nagymama végrendelete unokáinak

Az Osservatore Romano 2013 decemberében egy még kiadatlan írást közölt Jorge Mario Bergoglio-tól, aki megemlékezik a család barátjáról, Enrique Pozzoli szalézi atyáról, aki 1936. december 17-én megkeresztelte őt. „A nagymamám – írja az eljövendő pápa – volt az az asszony, aki a legnagyobb hatással volt rám az egész életemben. Az éppen akkor születő Katolikus Akcióban dolgozott  és konferenciákat tartott mindenfelé. Ám, a fasizmus első éveiben ez egyáltalán nem volt könnyű dolog. Becsukták a termek ajtaját, ahol beszélt, ő pedig egy asztalra felállva kezdett szónokolni.  Unokának írt végrendelete szépen tükrözi a lelkületét: „Az én unokáim, akiknek odaadtam a szívem közepét, legyenek boldogok és hosszú életűek! De ha egy nap fájdalom, betegség vagy egy kedves személy elvesztése sújtaná őket, emlékezzenek arra, hogy egy sóhaj a tabernákulum előtt, ahol a legnagyobb és legfönségesebb Vértanút őrzik és egy pillantás a kereszt tövében álló Máriára, az irgalom balzsamcseppjeit hullatja a legmélyebb és legfájóbb sebekre is”.

Magánjellegű találkozás a pápa piemonti családtagjaival

Ferenc pápa hétfőn a valdi egyházban tett látogatás után a torinói püspökség épületében fogadta a Bergoglio család tagjait. A legszigorúbban személyes találkozó a nyilvánosság kizárásával, a család intimitásában történt. Ferenc pápa a püspökség kápolnájában szentmisét mutatott be a családtagok számára, majd a szentmise után velük együtt ebédelt.

Rómába való visszatérése előtt délután fél ötkor találkozott a Halotti Lepel Bizottságának a tagjaival, majd a torinói látogatását szervező bizottságnak mondott köszönetet a munkájáért.

Ezt követően Ferenc pápa kétnapos torinói látogatása után repülőgéppel kora este visszaindult Rómába.

Kép: Ahol a nagyszülők esküdtek, a Szent Teréz templom – OSS_ROM

Forrás: Vatikáni rádió