Ferenc pápa imavirrasztása a fiatalokkal az Ifjúsági Világtalálkozó előtt

Ferenc pápa imavirrasztása a fiatalokkal az Ifjúsági Világtalálkozó előtt

Április 8-án, szombaton délután Ferenc pápa a Santa Maria Maggiore pápai bazilikában imavirrasztást vezet Róma, valamint Lazio tartomány többi egyházmegyéjének fiataljaival a 32. Ifjúsági világnap előestéjén, amelyet idén egyházmegyei szinten ünnepelnek. A Virágvasárnap vigíliáján délután 5 órakor kezdődő szertartás, a pápa és a fiatalok találkozója egyben előkészület a XV. rendes püspöki szinódusra, amelyet 2018 októberében tartanak „A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” témájáról, valamint a 2019-ben Panamában megrendezésre kerülő 34. Ifjúsági világtalálkozóra.

A szombat esti imavirrasztás középpontjában a szinódust előkészítő dokumentum nyomán János, a szeretett tanítvány alakja áll, mint evangéliumi „ikon”, valamint Szűz Mária, aki a következő három ifjúsági találkozó témáinak sugalmazója.

A fiatalok legyenek egy új világ építői – a pápa áprilisi imaszándéka

Ferenc pápa arra hívja a fiatalokat, hogy mozgósítsák erőiket a világ nagy ügyeiért, mindenekelőtt ami a migránsok befogadását illeti. A pápa, áprilisi imaszándékát közvetítő videóüzenetében arra buzdítja a fiatal nemzedékeket, hogy válaszoljanak nagylelkűen hivatásukra. Ne éljenek egy olyan szabadság illúziójában, amely a pillanatnyi divatokat követi és ne hagyják, hogy mások legyenek a változások főszereplői. Tegyék magasra a mércét és működjenek együtt egy jobb világ építésén. Kihívásról van szó – ismétli nyomatékkal Ferenc pápa, majd felteszi a kérdést, tekintetét a kamerára szegezve: „Elfogadjátok?”. Ezután feltűnnek a képsorok, amelyek a válasz konkrét megvalósítását mutatják be: fiatal önkéntesek partra segítik a gumicsónakokból kiszálló menekülteket.

Az imavirrasztás kezdeményezése a Püspöki Szinódusi Főtitkárság és a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma nevéhez fűződik. A két vatikáni szerv rendezésében április 5-e és 9-e között a római „Maria Mater Ecclesiae” Nemzetközi Pápai Kollégiumban konferenciát tartanak „Krakkótól Panamáig. A szinódus együtt halad a fiatalokkal” címmel, 270 küldött részvételével, akik 103 országból érkeztek 44 mozgalom, társulat, közösség képviseletében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió