Ferenc pápa: Isten üdvössége nem papi vagy politikai érdekszövetségeken át jön el

Ferenc pápa: Isten üdvössége nem papi vagy politikai érdekszövetségeken át jön el

Isten üdvössége nem a nagy dolgokon át ér el hozzánk, amilyen a hatalom vagy a pénz, a papi vagy politikai érdekszövetség, hanem a kicsi és egyszerű dolgokon keresztül – mondta Ferenc pápa hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A napi liturgikus szövegek a méltatlankodásról, a haragról szólnak: a leprával küzdő szíriai Námán bosszankodik, mert amikor azt kéri Elizeus prófétától, hogy gyógyítsa meg őt, szerinte túl egyszerűen képzeli el a gyógyulást. Méltatlankodnak Názáret lakói is Jézus szavait hallván. Ez a méltatlankodás Isten üdvözítő terve előtt, amelyik nem követi a mi elképzeléseinket. Mert mi nem így gondoljuk az üdvösséget, amit mindannyian akarunk. Jézus érzi a törvénytudók megvetését, akik az erkölcs esettanában és a törvények betartásában keresték az üdvösséget, de a nép nem bízott bennük.

Az evangélium két tartóoszlopa, amely méltatlankodásra késztet

Amikor Jézus felkínálja az üdvösség útját, sosem nagy dolgokról beszél, hanem kicsikről. Az evangélium két tartóoszlopát olvashatjuk Máténál; a nyolc boldogságot, és a 25. fejezetben az utolsó ítéletet: „Gyere, gyere velem, mert ezt tetted” – mondta a pápa utalva a Máté 40. versre: „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek”. Egyszerű dolgok ezek. Te nem a hatalomban, az érdekszövetségben, a tárgyalásokban kerested az üdvösséget és a reményt. Nem, te csak ezt tetted. És ez sokakat bosszant.

Húsvéti készületként a Szentatya arra szólította a híveket, hogy – amint ő maga is teszi – olvassák a nyolc boldogságot és a Máté-evangélium 25. fejezetét, gondolják végig mi az, ami ingerültséget vált ki belőlük, megzavarja békéjüket. Mert a méltatlankodás olyan luxus, amit csak a hiúk, a gőgösek engedhetnek meg maguknak. A nyolc boldogság végén Jézus valami olyasmit mond, hogy – de miért mondja ezt? – boldogok, akik nem botránkoznak meg rajtam, akik nem méltatlankodnak emiatt, nem éreznek haragot.

A kereszt botránya az üdvösség egyedüli útja

Ferenc pápa végül így zárta hétfő reggeli homíliáját: Jót tesz nekünk, ha szánunk rá egy kis időt és ma, holnap elolvassuk a nyolc boldogságot, Máté 25. fejezetét, és figyelünk arra, ami a szívünkben történik: hogy van-e valami méltatlankodás, harag benne, és kérjük az Úr kegyelmét, hogy megértsük: az üdvösség egyetlen útja a „Kereszt őrültsége”, vagyis Isten Fiának kiüresedése, kicsinnyé válása.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió