Ferenc pápa látogatása Assisiben

Ferenc pápa látogatása Assisiben

Ferenc pápa augusztus 4-én elzarándokol Assisibe, a Porciunkula nevű kis kápolnához, ahonnan nyolcszáz évvel ezelőtt a kegyelem forrásai fakadtak Assisi Szent Ferenc számára. E zarándoklatra két nappal azután kerül sor, hogy augusztus1-jén és 2-án tartják a Porciunkula-búcsút. Ekkor Perugia érseke, Gualtiero Bassetti bíboros ünnepi szentmisével nyitja meg a Búcsú VIII. centenáriumára rendezett ünnepségeket.

Ferenc pápa látogatása rövid lesz: három mozzanatot említ az Assisi ferencesek honlapja: – a pápa csendes  személyes imája a kápolnában; utána egy elmélkedés a (Mt 18, 21- 35 alapján) a jelenlévőkkel; végül találkozás a Porciunkula melletti ferences Betegotthonban mintegy 15 beteg testvérrel.

Ferenc pápa helikoptere augusztus 4-én 15,40-kor száll le Assisi Migaghelli” sportpályára, és 18 óra körül indul vissza a Vatikánba.

A Katolikus Lexikon szerint a Porciunkula-kápolna eredetileg ‘Angyalos Boldogasszony’-kápolna Assisitől délre, a városhoz közeli erdőben a nép által portiuncula, ‘kicsinyke osztályrész’ néven ismert helyen. Valószínűleg a 6. században építették. A 13. sz. elején a Monte Subasio-i bencések birtoka. Assisi Szt. Ferenc 1207-08 között helyreállította a romos erdei kápolnát, s későbbi életében jelentős hellyé vált: 1209-ben Szt. Mátyás apostol ünnepén itt hallotta meg a szegénység evangéliumát (Lk 9,3-5). 1211-ben a bencések neki ajándékozták. A melléje épített „kolostor” lett a ferences rend ősi anyaháza. 1212-ben Ferenc a kápolnában öltöztette be Szt. Klárát, a kápolna körül tartotta évenként Pünkösdkor a rendi káptalant. 1216-ban Perugiában III. Honorius pápától kérte és megkapta a Porciunkula búcsú kiváltságát. 1226-ban ide jött meghalni. 1569-1678 között Vignola tervei szerint 3 hajós bazilikát emeltek a kápolnát és a mellette őrzött Szt. Ferenc-cella fölé úgy, hogy a kápolna a központi kupola közepe alatt áll. A kápolna homlokzati freskóját 1829-30 között J. Fr. Overbeck festette. 1832-ben földrengés volt, a bazilika boltozata a hajók és a szentély fölött beomlott, a kupola és alatta a kápolna sértetlen maradt! A bazilikát 1836-40 között XVI. Gergely pápa állíttatta helyre. X. Pius pápa 1909-ben pátriárkai bazilika rangra emelte, 1925-28 között márvány homlokzatot építettek eléje.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió