Ferenc pápa liturgikus programjai februártól áprilisig

Ferenc pápa liturgikus programjai februártól áprilisig

A Pápai Ház Prefektúrája közzétette Ferenc pápa liturgikus szertartásainak naptárát az elkövetkező három hónapra. Ez a következő:

FEBRUÁR

Február 2-án, hétfőn, Urunk bemutatásának ünnepén, a Megszentelt Élet 19. világnapján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában délután fél hatkor szentmisét mutat be a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció tagjaival.

Február 8-án, évközi 5. vasárnap délután négy órakor a pápa lelkipásztori látogatást tesz a Szent Mihály főangyalról nevezett plébánián, mely Róma Pietralata nevű, észak-keleti városnegyedében található.

Február 14-én, szombaton Ferenc pápa délelőtt 11 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában, illetve nyilvános, rendes konzisztóriumot tart az új bíborosok kreálása és egyes szentté avatási eljárások ügyében.

Február 15-én, évközi 6. vasárnap a pápa a Szent Péter-bazilikában délelőtt 10 órai kezdettel szentmisét mutat be az új bíborosokkal.

Február 18-án, Hamvazószerdán a római Szent Anzelm-bazilikából a pápa délután fél ötkor bűnbánati körmenetet vezet a Santa Sabina-bazilikához. Itt 17 órakor szentmisét mutat be, illetve sor kerül a hamuszentelés és a hamvazás szertartására.

Február 22-én, Nagyböjt 1. vasárnapján a Róma környéki hegyekben található Ariccia városában megkezdődik a lelkigyakorlat a pápa és a Római Kúria tagjai számára.

Február 27-én, pénteken véget ér a pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata.

MÁRCIUS

Március 8-án, Nagyböjt 3. vasárnapján délután 4 órakor Ferenc pápa lelkipásztori látogatást tesz a Legszentebb Megváltóról nevezett plébánián, amely Róma Tor Bella Monaca nevű külvárosi negyedében található.

Március 13-án, pénteken délután 5 órakor a pápa a Szent Péter-bazilikában bűnbánati liturgiát vezet.

Március 21-én, szombaton a Szentatya lelkipásztori látogatást tesz Nápolyban és Pompejiben.

Március 29-én, Virágvasárnap délelőtt fél 10-kor a pápa a Szent Péter-téren megáldja a pálma-és az olajfaágakat, majd a hagyományos körmenet végén szentmisét mutat be Urunk szenvedésének emlékére.

ÁPRILIS

Április 2-án, Nagycsütörtökön délelőtt fél 10-kor a Szentatya a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő misét mutat be.

Április 3-án, Nagypénteken délután 5 órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti az igeliturgiát, elvégzi a kereszthódolat és a szentáldozás szertartását.

Április 3-án, Nagypénteken este negyed 10-től a pápa a Colosseumnál keresztúti ájtatosságot vezet.

Április 4-én, Nagyszombaton este fél 9-kor a pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigília szertartását.

Április 5-én, Húsvétvasárnap délelőtt negyed 11-kor Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában, majd délben a bazilika központi erkélyéről Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a földkerekségre.

Április 12-én, Húsvét 2. vasárnapján (Isteni Irgalmasság vasárnapján) délelőtt 10 órakor a pápa szentmisét mutat be az örmény rítusú híveknek a Szent Péter-bazilikában.

Forrás: Vatikáni Rádió