Ferenc pápa másfél hónap múlva Grúziába és Azerbajdzsánba látogat

Ferenc pápa másfél hónap múlva Grúziába és Azerbajdzsánba látogat

Június végi örményországi apostoli látogatása után 45 nap múlva Ferenc pápa ismét a kaukázusi térségbe látogat. Szeptember 30-án és október elsején Grúziát keresi fel, majd október másodikán Azerbajdzsánt látogatja meg. Háromnapos villámlátogatásról van szó, mely összesen 51 órán át tart, beleértve a nagyjából 3000 kilométeres jelentős földrajzi távolságot is. Az immár küszöbön álló 16. nemzetközi apostoli útjáról a pápa június 30-án, a havi jubileumi kihallgatás során beszélt: „Ha Isten is úgy akarja, újabb utazást teszek és ezúttal a Kaukázus térségének másik két országát, Grúziát és Azerbajdzsánt keresem fel. Kettős ok miatt fogadtam el ezeknek az országoknak a meglátogatását” – mondta Ferenc pápa. „Egyrészt a térségben jelenlévő ősi keresztény gyökerek érvényre juttatása szempontjából – mindig a többi vallással és kultúrával való párbeszéd lelkülete szerint –, másrészt a remény és a béke ösvényeinek bátorítása céljából. A történelem arra tanít bennünket, hogy a béke útja nagy kitartást és folyamatos lépéseket igényel, kezdve a kis lépésektől, amelyeket apránként kell növelni, kölcsönösen közeledve a másik felé. Éppen ezért azt kívánom, hogy mindenki és minden egyes ember járuljon hozzá a békéhez és a kiengesztelődéshez”.

A két ősi kaukázusi országban kicsiny a katolikusok jelenléte. A 3,8 milliós Grúzia többségében ortodox hitű ország, lakóinak 54 százaléka keleti keresztény. A közel tízmilliós Azerbajdzsán ellenben döntően muzulmán ország, lakóinak 96 százaléka iszlám hívő, kétharmad és egyharmad arányban siíták és szunniták.

Ferenc pápa Grúziában a főváros Tbilisziben mutat be szentmisét és találkozik II. Ilia katholikosszal, Grúzia ortodox pátriárkájával. Azerbajdzsánban a helyi szalézi szerzetesek bakui rendházában misézik a pápa, majd találkozik a muzulmánok kaukázusi sejkjével, a bakui ortodoxok vezetőjével és az azerbajdzsáni zsidó közösség bakui elnökével.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: világháló