Ferenc pápa megkezdte mianmari látogatását

Ferenc pápa megkezdte mianmari látogatását

Magyar idő szerint hétfőn reggel 8 óra előtt 8 perccel érkezett meg Ferenc pápa repülőgépe a rangoni (yangoni) repülőtérre. Ez 21. nemzetközi apostoli útja, amelynek során november 26-a és december 2-a között Mianmart és Bangladest keresi föl. A Szentatyát a repülőgép fedélzetén az apostoli nuncius, Paul Tschang In-Nam érsek és a protokollvezető fogadta. Hivatalos részről a Mianmari Államszövetség Köztársaságának egy minisztere, Htin Kyaw fogadta a pápát. Jelen voltak a mianmari püspökök és mintegy száz fő, köztük gyermekek és népviseletbe öltözött csoportok. A fogadó ceremónián az előzetes programnak megfelelően csak a hivatalos tiszteletadásra került sor, nem hangzottak el beszédek.

Ferenc pápa ezt követően autóval a ranguni érsekségre utazott, ahol mianmari tartózkodása idején megszáll. Itt ünneplő tömeg fogadta. A kertek övezte érseki palotában a Szentatya magán szentmisét mutat be, majd a vacsorát követően nyugovóra tér.

Táviratok az átrepült országok államfőinek

A Rómából Rangunba tartó repülőgép fedélzetéről Ferenc pápa a szokásnak megfelelően táviratot küldött az átrepült országok államfőinek. Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek írt üzenetében imáiról biztosította az olasz népet, hogy bizalommal és reménnyel nézhessen a jövőbe, a közjó érdekében munkálkodva, minden állampolgár igényeit figyelembe véve. Üdvözletét küldi Mattarella elnöknek Mianmarba és Bangladesbe tartó útjáról, ahová mint a béke zarándoka igyekszik, hogy bátorítsa a kicsiny, de életerős katolikus közösségeket. A pápa táviratot küldött még Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán és India elnökeinek.

Köszöntés az újságíróknak

Az éjszakai repülőút során a Szentatya röviden köszöntötte a kíséretében utazó újságírókat: „Jó éjszakát, köszönöm a társaságukat! Köszönet munkájukért is, ami mindig annyi jót szül. Jó ott tartózkodást kívánok! Azt mondják, hogy túl meleg van, sajnálom, de legalább legyen gyümölcsöző. Most elköszönök”.

Ima a Szűzanyához

Szokásához híven nemzetközi utazása megkezdése előtt Ferenc pápa elzarándokolt a római Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol imádkozott a Mária-kegykép előtt, oltalmába bízva mianmari és bangladesi útját.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió