Ferenc pápa: ne tűnjön el a bennszülött kultúra Ausztráliában

Ferenc pápa: ne tűnjön el a bennszülött kultúra Ausztráliában

Az ausztrál bennszülöttek kultúráját nem hagyhatjuk, hogy eltűnjön – fogalmazott Ferenc pápa üzenetében, amelyet Szent II. János Pál történelmi látogatásának 30. évfordulója alkalmából küldött Ausztráliába. A lengyel pápa 1986. november 29-én járt Alice Spring településen, ahol találkozott a Torres-szoros bennszülöttjeivel és a térség szigeteinek lakóival. Ferenc pápa üzenetét a canberrai apostoli nuncius közvetítette a Torres-szoros bennszülöttei és a szigetlakói katolikus tanácsa elnökének, John Lochowiak-nak.

Megőrizni az ősi kulturális örökséget

Ferenc pápa lelki közelségét fejezi ki az ausztrál őslakosoknak és nagy elismeréssel szólt ősi kulturális örökségükről, amely e nép zsenialitását és méltóságát tükrözi. Emlékeztet II. János Pál 30 évvel ezelőtt mondott szavaira: „Ne higgyétek, hogy ajándékaitok olyan keveset érnek, hogy nem kell törődnötök megőrzésükkel. Osszátok meg egymás között és tanítsátok meg gyermekeiteknek. Énekeitek, történeteitek, festményeitek, táncaitok és nyelveitek sose vesszenek el.”

„Amikor megosztjátok másokkal közösségetek nemes hagyományait, tanúságot tesztek az Evangélium erejéről, amely tökéletesít és megtisztít minden társadalmat és ezáltal beteljesíti Isten szent akaratát” – írja Ferenc pápa üzenetében az ausztrál bennszülötteknek.

Az Evangélium minden nyelven beszél, értékel és átölel minden kultúrát

II. János Pál történelmi beszédében emlékeztetett arra, hogy az Evangélium minden nyelven beszél, továbbá értékel és átölel minden kultúrát. Támogatja minden emberi dologban és ha szükséges, megtisztítja azokat. Elítélte az európai gyarmatosítók által elkövetett visszaéléseket, akik megfosztották ősidők óta lakott területeiktől a bennszülötteket, senkiföldjének tekintve azokat.

1992-ben az ausztrál Legfelsőbb Bíróság történelmi ítéletet hozott a „senkiföldje” alapelv felszámolására. Június 21-én 40 éves küzdelmet követően Larrakia ausztrál őslakossága végre visszanyerte ősei földjeit: 52 ezer hektár területet északon, Darwin közelében.

Az uniformizáló és pusztító globalizáció meg akarja semmisíteni az őslakos népeket

Október 24-én a jezsuitákhoz szólva Ferenc pápa visszatért az őslakos népek kérdésére. Kiemelte, hogy ma az uniformizáló és pusztító globalizáció ezeket a népeket meg akarja semmisíteni. Ehelyett, kultúrájukat meg kell menteni. Egyházi területen a gyarmatosítás korára utalva megerősítette, hogy annak az időszaknak a hermeneutikája arról szólt, hogy a népek megtérését keressék. Ez egy centralizáló, központosító értelmezés volt, amelyben az uralkodó birodalom rákényszerítette hitét és kultúráját másokra. Érthető, hogy abban a korszakban így gondolkodtak, de ma abszolút szükség van egy ettől radikálisan eltérő gondolkodásra, amely értékel minden népet, annak kultúráját és nyelvét. Ferenc pápa utalt az inkulturáció pozitív tapasztalatára, amelyet P. Matteo Ricci jezsuita misszionárius Kínában, Roberto de Nobili pedig Indiában alkalmazott. Úttörők voltak, de a római központosítás hegemóniára törekvő elképzelése megfékezte és félbeszakította ezt a gyakorlatot. Megakadályozott egy párbeszédet, amelyben a kultúrák kölcsönös tiszteletben tartják egymást – fogalmazott Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA