Ferenc pápa papi hivatásukat elhagyott férfiakkal találkozott

Ferenc pápa papi hivatásukat elhagyott férfiakkal találkozott

November 11-én, pénteken Ferenc pápa hét családapát látogatott meg Róma egyik külvárosában, akik elhagyták papi hivatásukat. Az irgalmasság szentévében a pápa minden hónap egy-egy pénteki napján tett látogatást a társadalom peremére szorultaknál.

 

A meglátogatott férfiak között öt olasz, egy spanyol és egy Latin-amerikai volt. Ferenc pápa közelségéről és szeretetéről biztosította a hivatásukat elhagyott férfiakat.

A Vatikán közleménye szerint a több éves, plébánián eltöltött papi szolgálat során a magány, a meg nem értettség, a felelősség terhe alatt érzett fáradtság megkérdőjelezte a papi hivatás mellett meghozott kezdeti döntést. Így a bizonytalanságban megélt hónapok és évek arra a megállapításra vezettek, hogy a papi hivatás melletti elköteleződés hibás volt. Ebből fakadt a hivatás feladása és helyette a családi élet mellett való döntés.

A pápa érkezése nagy lelkesedést váltott ki a jelenlévőkből, a gyerekek a pápa elé gyűltek, hogy megöleljék, a felnőttek pedig nem tudták visszatartani elérzékenyülésüket – olvasható a vatikáni közleményben.

Ferenc pápa megerősítette a jelenlévőkben azt, hogy nem ítéletet mondani érkezett döntésük felett, hanem hogy kifejezze, és látható jelét adja közelségének és szeretetének.

Ferenc pápa egyenként végighallgatta az élettörténeteket, és figyelemmel követte azokat a megállapításokat, amelyek a jogi eljárások folyamatai körül zajlottak minden egyes egyéni esetben. Atyai szavai megerősítették a jelenlévőket barátságáról és személyes érdeklődéséről. Ilyen módon Ferenc pápa az irgalmasság jelét adta mindazok számára, akik nehéz lelki és anyagi helyzetben élnek, egyértelmű téve, hogy senki ne érezze elhagyatva magát az egyház szeretetétől és szolidaritásától.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Famigliacristiana.it