Ferenc pápa rögtönzött beszéde és imája a szerdai kihallgatáson a földrengés áldozataiért

Ferenc pápa rögtönzött beszéde és imája a szerdai kihallgatáson a földrengés áldozataiért

Együttérzés a földrengés sújtotta területek lakosaival

Szikrázó napfényben fürdött a Szent Péter tér augusztus 24-én, vértanú Szent Bertalan apostol emléknapján, amikor délelőtt tíz órakor elkezdődött az általános kihallgatás. Amint azonban Ferenc pápa a híveket köszöntötte, rögtön lehetett érezni, hogy most minden más lesz. „Foglaljatok helyet!” – szólt a Szentatya és ezúttal mást üzent az egyébként szokásos bungiorno-ja, Jó napot!-köszöntése. Azt mondta, biztos akaratlanul, „Jó napom volt”, mert valószínű ő is felébredt a Rómát is megrázó földrengésre. Kezében tartva az előre megírt katekézisét, meglepetésre így folytatta:

„Elkészítettem  a mai katekézist, miként az Irgalmasság szentévének összes szerdájára, Jézus közelségének a témájáról. De a Közép-Olaszországot sújtó földrengés hírére, hogy egész vidékek pusztultak el, többen meghaltak és megsebesültek, kifejezésre kell juttatnom a nagy fájdalmamat és közelségemet a földrengés sújtotta területek lakosai iránt, mindazok felé, akik elvesztették szeretteiket és akik még a földrengés kiváltotta félelemben és rémületben élnek”.

Az egész egyház megsimogatja és átöleli őket ebben a drámai pillanatban

„Hallom Amatrice polgármesterét, amint azt mondja, hogy „A város nincs többé!”. És azt tudni, hogy a halottak között gyerekek is vannak, ez engem mélyen megindít. Éppen ezért szeretném imádságomról biztosítani mindazokat, akik Accumuli, Amatrice közelében, Rieti és Ascoli Piceno egyházmegyében, továbbá Lazio, Umbria és Marche tartományban élnek. Legyenek biztosak abban, hogy az egész egyház megsimogatja és átöleli őket ebben a drámai pillanatban és magához szeretné szorítani őket anyai szeretetével itt ezen a téren is” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Imádkozzunk együtt az Úrral!

„Megköszönve az önkénteseknek, a polgári és katasztrófavédelem munkásainak, ahogy a lakosság segítségére siettek, arra kérlek benneteket, hogy imádságban kapcsolódjunk össze, hogy az Úr Jézus, aki mindig részvétre indul az emberi szenvedés iránt, megvigasztalja a szomorú szíveket és adjon békét a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására. Hagyjuk, hogy Jézussal együtt mi is részvétre induljunk!

A jövő hétre halasszuk a mostani szerdai katekézist            

Tehát így a jövő hétre halasszuk a mostani szerdai katekézist és arra kérlek Benneteket, kedves fivéreim és nővéreim, hogy imádkozzuk el most a rózsafüzér egy részét”.

Ferenc pápa felhívása Ukrajnáért

A Szentatya a rögtönzött beszéde után felhívással fordult Ukrajna békéjéért: „Ezekben az utóbbi hetekben a nemzetközi megfigyelők aggodalmuknak adtak hangot a kelet-ukrajnai helyzet rosszabbodása miatt. Ma, amikor a kedves ukrán nép a nemzeti ünnepét üli, mely egybeesik függetlensége 25. évfordulójával, a békéért mondott imádságomról biztosítom őket, és megújítom a felhívásomat mindkét érintett fél és a nemzetközi intézmények felé, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a konfliktus megoldása érdekében, bocsássák szabadon a túszokat és tegyenek eleget a humanitárius szükségleteknek” – hangzott Ferenc pápa felhívása Ukrajna békéjéért a szerdai általános kihallgatás végén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP