Ferenc pápa tűzoltókat és restaurátorokat küldött Norciába

Ferenc pápa tűzoltókat és restaurátorokat küldött Norciába

A pápa egy vatikáni tűzoltó osztagot küldött Norciába – tette közzé a hírt a spoleto-Norcia-i egyházmegye. November 15-től Paolo De Angelis mérnök vezetésével öt ember dolgozik Szent Benedek városában és a környéken, amelyet augusztus 24-én illetve október 26-án és 30-án földrengés sújtott. A vatikáni tűzoltók csatlakoztak a területen már jelen levő társaikhoz, akik az összeomlott templomokból igyekeznek összegyűjteni a művészeti kincseket illetve elkísérik a lakosokat, hogy megsérült otthonaikból személyes tárgyaikat magukhoz vegyék.

A pápa követi a földrengésben megsérült terület viszontagságait

Renato Boccardo Spoleto-Norcia érseke nagy elismerését fejezte ki Ferenc pápának ezért a gesztusért, ami lelki közelségének jele a terület lakossága iránt. A Szentatya figyelemmel követi Szent Benedek földjének viszontagságait. November 2-án telefonált a főpásztornak és biztosította imáiról az újabb földrengéseket követően. Most pedig elküldte a vatikáni tűzoltók és a Vatikáni Múzeumok restaurátorainak egy csoportját, hogy ingyenesen kötelezzék el magukat a művészeti alkotások kimentésére az összedőlt vagy megrongálódott templomokból. Péter utódának ez a közelsége nagy reményre ad okot – nyilatkozta Boccardo érsek a SIR olasz katolikus hírügynökségnek.

A Nemzetközi Karitász vezetője Norciában

Luis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek, a Nemzetközi Karitász elnöke november 11-én Norciába látogatott. Boccardo érsek, a helyi Karitász képviselője és egy plébános kíséretében bejárta a lezárt várost és imádkozott a Szent Benedek bazilika és a Szűz Mária székesegyház romjai előtt.

Először is építsük újjá a közösséget

A Nemzetközi Karitász és a fülöp-szigeteki egyház nevében Tagle bíboros lelki közelségét és szolidaritását fejezte ki Norcia és a környék lakosságának. Megtekintette az összedőlt épületeket és találkozott a félelemmel teli emberekkel. Ebben a helyzetben keresztényként arra kaptunk meghívást, hogy először is újjáépítsük a közösséget, bizalmat öntsünk az emberekbe, megöleljük, megsimogassuk és meghallgassuk azokat, akik mindenüket elvesztették. Továbbá építsük be a társadalom szövetébe a szolidaritást, a jótékonyságot és a gyengédséget. Csak ezek után foglalkozzunk az épületek újjáépítésével – kérte Tagle bíboros.

Tagle bíboros köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak szolgálatukért

A Szent Benedek téren a Nemzetközi Karitász elnöke találkozott az önkormányzat vezetőjével és köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak szolgálatukért, amelyet az épületek biztonságba helyezése terén végeznek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA