Ferenc pápa üzenete az Élelmezés világnapjára

Ferenc pápa üzenete az Élelmezés világnapjára

A klímáról szóló Párizsi Egyezmények ne maradjanak meg a szavak szintjén. Így fogalmaz a Szentatya az Élelmezés Világnapjára írt üzenetében, amelyet október 16-án, vasárnap tartunk, de amelyet október 14-én, pénteken ünnepelt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) különböző kezdeményezésekkel. A pápa új felhívást indít az éhezés leküzdésére és a figyelmet arra a vészhelyzetre irányítja, amely a világ számos területén kialakult a klímaváltozás következtében.

A Párizsi Egyezmények ne maradjanak puszta szavak

Politikai cselekvés, életstílus-váltás, a szolidaritás előmozdítása. Többek között ezeket a területeket emeli ki Ferenc pápa, amelyek által hatékonyan felléphetünk az éhezés ellen. Az Élelmezési Világnapra küldött üzenetében a Szentatya foglalkozik a klímaváltozás témájával és annak hatásával a mezőgazdaságra és ennek következtében emberek millióinak táplálkozására. Annak a kívánságának ad hangot, hogy a Párizsi Egyezmények ne maradjanak puszta szavak, hanem alakuljanak át bátor döntésekké, amelyek képesek a szolidaritásból nemcsak erényt, hanem gyakorlati modellt csinálni a gazdaságban. A testvériség pedig ne csak törekvés legyen, hanem váljon a nemzeti és nemzetközi kormányzás kritériumává.

Mondjunk nemet a „minden áron” való mezőgazdasági termelés logikájára

Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a változások gyökeréhez kell visszanyúlni és onnan eljutni az okokhoz. Amikor a klíma megváltozik, az emberek élete is megváltozik, időnként drámai módon. A pápa különösen is elítéli a fogyasztás és a „minden áron” való termelés logikáját, amely módosítja és kockázatnak teszi ki a különböző állat és növény fajokat. Minőséget előállítani, amely a laboratóriumban kitűnő eredményeket mutat, előnyös lehet egyesek számára, de pusztító hatású lehet másoknak. Az elővigyázatosság alapelve nem elegendő, szükség van a kiegyensúlyozott és becsületes cselekvésre. A növények genetikai szelekciója esetén, figyelembe kell venni a földet, amely elvesztheti termelőképességét és az állattenyésztőket, akik nem tudják hol legeltetni állataikat. Tehát bölcsességre és nemcsak elővigyázatosságra van szükség – figyelmeztet Ferenc pápa.

A klímaváltozás miatti migránsok száma egyre nő

A klímaváltozás hatásairól szólva a Szentatya emlékeztet a klímaváltozás miatti migránsokra, akiknek száma egyre növekszik. Nem elegendő meglepődni és meghatódni azon, akinek nincs meg a mindennapi kenyere. A pápa kéri, hogy a termelés olyan szintjét alakítsuk ki, amely biztosítja az élelmet mindenki számára, egyenlően elosztva. Továbbá felteszi a kérdést: Folytathatjuk-e így, hogy a piac logikája csak a profit útját követi? Majd rámutat, hogy fel kell számolni az élelmiszerek pazarlását és csökkenteni kell az ételek elvesztegetését.

Irányváltásra van szükség, a politikusok és a termelők működjenek együtt

A személy sohasem lehet kísérleti eszköz, ahogy az élelmiszertermelés sem lehet pusztán gazdasági üzlet, amelynek feláldozzuk még a rendelkezésre álló ételt is – nyomatékosítja Ferenc pápa. Felhívást intéz mindenkihez, a politikai felelősöktől a termelőkön keresztül a mezőgazdasági munkásokig, hogy fogjanak össze az irányváltás érdekében, amely olyan fejlődéshez vezet, amely már többé nem csak kevesek privilégiuma. A megtermelt javak pedig ne csak a hatalmasok birtokában maradjanak – zárul Ferenc pápa üzenete az Élelmezési Világnapra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS