Ferenc pápa vasárnap este Krakkóból visszatért a Vatikánba

Ferenc pápa vasárnap este Krakkóból visszatért a Vatikánba

Vasárnap este 21 óra 34 perckor Ferenc pápa Krakkóból megérkezett Róma Fiumicino repülőterére. A rossz idő miatt az előzetes programhoz képest közel egy órás késéssel, 19,34-kor szállt fel Krakkó nemzetközi repülőteréről.  Utolsó programpontja volt Krakkóban: üdvözölte az Ifjúsági Világtalálkozó szervezőit és lebonyolítóit, az önkéntesek népes csoportját, élükön Muskus koordináló püspökkel.  Ezzel befejeződött lengyelországi apostoli útja, amely július 27-én kezdődött.

Még vasárnap este Rádiónk olasz tagozatának munkatársa telefoninterjút készített P. Federico Lombardi szentszéki szóvivővel, aki utoljára kísérte el a pápát külföldi útjára: mint már hírül adtuk, 10 évi szolgálat után augusztus 1-től átadja hivatalát volt helyettesének. P. Lombardi röviden összegezte Ferenc pápa lengyelországi látogatását, benne az Ifjúsági Világtalálkozó rendkívüli, nagyon jól sikerült eseményét. Ez felülmúlta a várakozást mind az összesereglett  fiatalok számát, mind a felforrósodott szellemi légkör tekintetében, amelyben a találkozó egyes mozzanatai lezajlottak: az üzenet, amelyet a fiatalok szétvittek a nagyvilágba a nagy-nagy bizalom és a jövőbe vetett reménység, amelyre a mai világnak annyira szüksége van. Ez volt elsősorban  Ferenc pápa szándéka látogatáskor, de még két másik esemény is jelentős volt: a lengyel nép megkeresztelkedésének 1050. évfordulóját ünnepelték, továbbá Ferenc pápa történelmi látogatása Auschwitzban.

Ferenc pápát lelkesen fogadták a lengyelek, akik természetesen büszkén emlékeznek II. János Pálra, de egyben látják a folytonosságot a két pápa szolgálatában, nevezetesen  az isteni irgalmasságot hirdető üzenetben, amely egyik jellemzője volt II. János Pá pápaságának. Éppen Krakkóból sugárzott szét Szent Fausztina buzgósága következtében az isteni irgalmasság üzenete.

Nagyon szép volt Ferenc pápa utolsó rögtönzött beszéde az Ifjúsági Világtalálkozót szervező és lebonyolító fiatal önkéntesekhez. P. Lombardi szerint ez mintegy a szintézise volt az utolsó napnak, mert a pápa belefoglalta az ifjúságnak szóló üzenete főbb pontjait, kulcsszavait:  emlékezés a múltra;  bátorság a jelenben, és ez reményég lesz a jövő számára.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió