Ferenc pápa visszatért Rómába, lezárult mexikói útja

Ferenc pápa visszatért Rómába, lezárult mexikói útja

A Szentatya február 18-án, csütörtökön délután 3 órakor megérkezett a ciampinói repülőtérre. Ezzel lezárult 12. apostoli útja, amely során Mexikóba látogatott. Visszatérése előtti utolsó napját Ciudad Juárez-ben, a mexikói-amerikai határon töltötte. Ellátogatott egy börtönbe, találkozott a munka világának képviselőivel és szentmisét mutatott be a határ mentén, amelybe az amerikai oldalon összegyűlt hívek is bekapcsolódtak. Az intenzív nap végén szerdán este 7 óra után a helyi repülőtéren vett búcsút vendéglátóitól és indult vissza Rómába.

A mexikói népben sok olyan fény van, amely reményt nyújt

Köszönetet mondott az Úrnak a lehetőségért, hogy a mindig meglepetéseket okozó Mexikóba látogathatott. Úgy érezte, hogy befogadásra talált és, hogy szeretettel fogadták. A mexikóiak megnyitották életük és nemzetük kapuit előtte. Octavio Paz mexikói író „Testvériség” című verséből idézett, amely bemutatja Isten rejtélyes, de valóságos jelenlétét minden emberben, különösen is a legszegényebb és leginkább rászoruló személyekben. „Az éjszaka hosszúnak és nagyon sötétnek tűnhet, de ezekben a napokban megtapasztalhattam, hogy a mexikói népben sok olyan fény van, amely reményt nyújt” – fogalmazott a pápa. A tanúságtételekben és az emberek arcában megláthatta Isten jelenlétét, aki továbbra is együtt halad az úton és vezeti a mexikóiakat, táplálva bennük a reményt. Sokan mindennapi erőfeszítéseikkel lehetővé teszik, hogy a társadalom ne ragadjon bele a sötétségbe. Sokan az utak mentén a pápa felé nyújtották gyermekeiket, akik az ország jövőjét jelentik. Szeressük és gondoskodjunk róluk – buzdított a pápa. Ezek a gyermekek a holnap prófétái, egy új hajnal jelei. Biztosította a mexikóiakat, hogy időnként majdnem könnyekre fakadt, amikor látta ezt a sok reményt a sokat szenvedő népben.

Mexikót nem lehet megérteni a Guadalupei Szűz Mária nélkül

Végül azt kérte, hogy a Guadalupei Szűz Mária továbbra is látogassa meg őket és járjon ezen a földön. Mexikót ugyanis nem lehet megérteni nélküle. Továbbra is segítse őket, hogy az irgalmasság és a kiengesztelődés misszionáriusai és tanúságtevői legyenek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió