Ferenc pápával együtt számos vallási vezető ítélte el a rabszolgaságot

Ferenc pápával együtt számos vallási vezető ítélte el a rabszolgaságot

Katolikus, hindu, buddhista, zsidó, ortodox, muzulmán és anglikán vallási vezetők írták alá december 2-án a Vatikánban azt a nyilatkozatot, amelyben a modern rabszolgaság valamennyi formájának felszámolása mellett foglaltak állást.

Ferenc pápa történelmi kezdeményezésként és konkrét cselekvésként jellemezte a vallási vezetők hitbeli meggyőződésből fakadó nyilatkozatát. A megállapodás március 17-én született a Vatikánban a Global Freedom Network és a Walk Free Foundation kezdeményezésére azzal a céllal, hogy 2020-ig megszüntessék a rabszolgaság modern formáit és az emberkereskedelmet.

A nyilatkozat keddi aláírásakor az egybegyűlteket a Szentatya köszöntötte. Beszédében kiemelte: a férfiak, nők, gyermekek fizikai, gazdasági, szexuális és pszichés kizsákmányolása milliókat láncol embertelen és megalázó helyzetekbe. Minden emberi lény Isten képmása – fogalmazott a pápa. Isten szeretet és szabadság, aki a személyes kapcsolatokban ajándékozza oda magát: tehát minden egyes ember szabad személy, aki a másik javáért él, egyenlőségben és testvériségben. Minden hátrányos megkülönböztetés, amely nem tartja tiszteletben azt az alapvető meggyőződést, hogy a másik olyan, mint mi, bűncselekmény. Olykor pedig elvetemült bűncselekmény! – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Ezért a vallási vezetők kijelentik, hogy a modern rabszolgaság – az emberkereskedelem, a kényszermunka, a prostitúció és a szervkereskedelem – az emberiség elleni bűntett. Áldozatai pedig gyakran a legszegényebb és leginkább kiszolgáltatott testvéreink.

A sok-sok erőfeszítés dacára a modern rabszolgaság továbbra is szörnyű csapás, amely az egész világot sújtja. Ez az emberiség elleni bűntett látszólagos és elfogadott szokások álcája mögé bújik, de valójában áldozatokat szed a prostitúcióval, az emberkereskedelemmel, a kényszerű vagy rabszolgamunkával, a csonkítással, a szervkereskedelemmel és a kábítószer-fogyasztással, a gyermekmunkával. Olykor zárt ajtók mögé bújik, máskor a nyílt utcán, az autóban, a gyárakban, a földeken, a halászhajókon és sok más helyen is megjelenik szegény és gazdag országokban egyaránt. A legrosszabb pedig az, hogy ez a helyzet sajnos napról napra romlik.

Ferenc pápa a vallási vezetőkkel együtt arra szólítja a hívőket, a politikai és vállalati vezetőket, valamint minden jóakaratú embert, hogy álljanak melléjük, küzdjenek velük a rabszolgaság valamennyi formája ellen. Segítsük azokat, akikkel életünk során találkozunk: legyen az egy magára hagyott idős ember; egy igazságtalanul kihasznált és megvetett munkás; egy olyan menekült, akit beszippantott valamelyik bűnszervezet; a világ útjain kóborló fiatal, aki a szexuális kereskedelem áldozata lesz; egy megcsonkított kisgyermek – akiknek méltatlan helyzete lelkiismeretünkhöz szól, visszhangozva az Úr szavait: „Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

Kép: Vatikáni Rádió

Forrás: Magyr Kurír/Vatikáni Rádió