Fisichella érsek: közel 3 millió hívő jött a szentév első 100 napjában Rómába

Fisichella érsek: közel 3 millió hívő jött a szentév első 100 napjában Rómába

Megközelíti a hárommilliót azoknak a zarándokoknak a száma, akik a rendkívüli szentév első három hónapjában Rómába látogattak. Ez az irgalmasság jubileuma első 100 napjának mérlege, amelyet Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke ismertetett az újságíróknak, a római prefektussal, Franco Gabriellivel együtt.

Érdemes regisztrálni a nagy csoportoknak utazás előtt

2 millió 802 ezer hívő érkezett a szentév kezdete óta a Szent Péter-tér környékére. Másfél millió zarándok vett részt eddig a nagy jubileumi eseményeken. Most az ünnepekre való tekintettel ez a szám vélhetően megugrik: Virágvasárnap, Húsvét, az Isteni Irgalmasság ünnepe közeledtével. Mintegy 150 ezer embert várnak, ezért a szentévi szervezők azt ajánlják a népes zarándokcsoportoknak, hogy még Rómába érkezésük előtt regisztráljanak a szentév honlapján. Fisichella érsek igen pozitív mérleget vont az eddigi részvételről. Megható látni, milyen sokan haladnak végig a Szent Péter-bazilikához vezető Via della Conciliazione-úton a jubileumi szent kereszttel, imába mélyedve, türelmesen várakozva a biztonsági ellenőrzésre. Valóban kedves Isten népe szívének a szentév témája, az irgalmasság, amelyet Ferenc pápa választott – magyarázta a vatikáni főpásztor.

Terrorizmusveszély: nagy biztonsági erők gondoskodnak a zarándokokról

A római prefektus, Franco Gabrielli arról beszélt, hogy eddig a várakozásoknak megfelelően telt a jubileum első időszaka, de hátra van még 250 nap a szentévből, tehát továbbra is figyelemre van szükség, finomítani kell a szervezésen. A terrorizmusveszély változatlanul fennáll, de a biztonsági szervek jól működnek. A Szent Péter-tér környékén 3579 közrendészeti egység működik, valamint 800 önkéntes segíti a zarándokok ellátását. Fisichella érsek úgy nyilatkozott, hogy a terrorizmusveszély kezdetben visszatartotta a zarándokokat Rómától, de most egyre többen jönnek. A szentév novemberben zárul, akkor lehet megvonni a végleges mérleget. Világszerte már tízezer szentkaput nyitottak meg a Föld 2089 egyházmegyéjében. Mégis, a világszintű szentévben is Róma marad a kereszténység szíve. Itt van Szent Péter sírja, ahová az emberek elzarándokolnak, hogy megerősödjenek a hitben és ezt hazatérve megéljék saját közösségeikben – mondta még Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió