Folytassuk a párbeszédet: pápai üzenet az ökumenikus egyháztanácshoz

Folytassuk a párbeszédet: pápai üzenet az ökumenikus egyháztanácshoz

„Folytatódnia kell a párbeszédünknek!” – írja üzenetében Ferenc pápa Olav Fykse Tveit tiszteletesnek, az Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkárának abból az alkalomból, hogy ötven éve alakult meg a szervezet és a katolikus egyház közötti vegyes munkabizottság. A pápai dokumentumot Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke olvasta föl kedden a Rómában tartott emlékülésen.

Fájdalmas a keresztények megosztottságának botránya

Üzenetében Ferenc pápa elismerését fejezi ki a ma fennálló jelentős ökumenikus kapcsolatokért és az elmúlt években elért eredményekért, melyeket az egység vágya és a keresztények megosztottsága feletti botrány fájdalma ösztönzött. A pápa arra kéri a vegyes bizottságot, hogy ne csak egy önelemző fórum legyen, hanem konkrét „ötletműhely”, amely nyitva áll minden lehetőség és kihívás előtt, mellyel ma az egyház találkozik küldetése során a szenvedő emberiség támogatásában, és az evangéliumi értékek és igazságok terjesztésében.

Remény és kiengesztelődés jele az egyház egysége

A Szentatya emlékeztet a keresztények fájdalmas megosztottságára, majd arra szólítja az Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a katolikus egyház között működő vegyes bizottságot, hogy nézzen szembe a legfontosabb ökumenikus témákkal, és segítse elő minden megkeresztelt valós szeretetközösségét, még ha az tökéletlen is. A pápa reméli, hogy elnyerjük a keresztények közötti teljes egység ajándékát, hogy az egyház egyre inkább a remény és a népek közötti kiengesztelődés eszközének jele legyen a világon.

A vegyes munkacsoport, amely 1965-ben kezdte meg munkáját, kitartóan dolgozik az „élet párbeszéde” megerősítésén, amelyet Szent II. János Pál pápa a „szeretet párbeszédének” nevezett.

Kép: Ferenc pápa és Tveit tiszteletes találkozója a Vatikánban, 2014 – L’Osservatore Romano

Forrás: Vatikáni Rádió