Francia püspökök: a bevándorlók nem számok, hanem személyek

Francia püspökök: a bevándorlók nem számok, hanem személyek

„A bevándorlók emberi lények, akiknek van történetük és méltóságuk, és nem számok, akiket besorolunk a statisztikákba.” Így fogalmaz Marc Stenger, Troyes püspöke és a franciaországi Pax Christi, nemzetközi katolikus mozgalom a békéért elnöke az elmúlt napokban Calais-ben kialakult migráns vészhelyzet kapcsán. Éjszakánként számos menekült próbál bejutni a Csatorna-alagútba, hogy átjusson az Egyesült Királyságba. Augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel 1700 személyt utasítottak vissza, míg hétfőről keddre virradóan további 600 személyt tartóztattak fel.

A migrációt nem lehet pusztán technikai megoldásokkal szabályozni, politikai következetességre van szükség

„A bevándorlók nem terroristák. Gyakran fiatalok, akik mindent kockára tettek egy jobb élet érdekében, távol a konfliktusoktól és az üldöztetéstől saját földjükön. Ha jogos is biztonsági és ellenőrzési intézkedéseket hozni, mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a migráns kérdést nem lehet pusztán technikai megoldásokkal szabályozni. Azért sem, mert a Calais-ben tapasztalt erőszak feltárja az európai szintű következetesség hiányát a befogadási politikában és a munkajogban” – fogalmazott Stenger püspök.

A migráns kereskedelem: a nyomorúság és az erőszak gyártásszalagja

A fogvatartó központok megsokszorozódása, a bevándorlók peremre szorulása a határzónákban, a kvótákon alapuló európai migrációs politika kapcsán a franciaországi Pax Christi szervezet elnöke elítéli, hogy hiányzik az új módszerek keresése az európai integrációban illetve a konfliktuskezelés a migránsok származási országában, amelyek valójában visszafordíthatnák ezt a folyamatot. A calais-i helyzet rávilágít, hogy létezik egy bevándorlási hullám a Szíriából, Dél-Szudánból, Eritreából származó lakosság részéről és más konfliktuszónákból, ahogy létezik az emberkereskedők hálózata is, akik az erőszak, a kifosztás eszközeivel szervezik meg a nyomor e gyártásszalagját.

Elismerés annak, aki szolidaritást mutat irántuk

Stenger püspök megjegyzi, hogy pozitív oldalai is vannak a történteknek. A Csatorna-alagútnál látott események rávilágítanak arra, hogy létezik a szolidaritás hálózata az emberek között, akik ételt, zuhanyzási lehetőséget, fedelet adnak azoknak, akik száműzetésben élnek. A Pax Christi szervezet köszönetet mond nekik és felajánlja támogatását számukra.

Kép: Menekültek, akik próbálnak a Csatorna-alagútba bejutni – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió