Francia püspökök: szégyenkezünk a migránsok miatt

Francia püspökök: szégyenkezünk a migránsok miatt

„Szégyelljük magunkat a miatt, ami a Földközi-tenger térségében és Calais-ben zajlik”. Erősen fogalmaznak a migráns-kérdésről a francia püspökök nyilatkozatukban, melyet június 17-én tettek közzé az állandó tanács valamennyi püspök és bíboros tagjának aláírásával – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség. Az olasz határon, Calais-ben és Párizsban egyre feszültebbé váló helyzet láttán a főpásztorok felhívást intéznek Franciaország és egész Európa katolikusaihoz. „Egyre erőteljesebben szembesülünk a migránsok és a menekültek fájdalmas helyzetével, akik Afrikából és a Közel-Keletről érkeznek. Összetett, gyakran nagyon drámai okok miatt – háborúk, szegénység, környezeti pusztulás következtében – sokan kénytelenek elhagyni hazájukat, ahol nem tudnak élni”.

Az egyház a migránsok befogadására szólít

A francia püspökök emlékeztetnek rá, hogy sok katolikus elkötelezetten befogadja külföldi testvéreit, és igyekszik méltó életkörülményeket biztosítani nekik. „Üdvözöljük ezt az igyekezetet és arra buzdítjuk a francia katolikusokat, hogy váltsanak szemléletet, siessenek segítségükre, emelkedjenek felül előítéleteiken és félelmeiken, és merjenek találkozni velük. Nem zárkózhatunk magunkba, tudomást sem véve annyi férfi, nő és gyermek nyomorúságáról az egész világon, akik csak méltó módon próbálnak élni”.

A francia közösségnek gondjába kell vennie a migránsokat

A nyilatkozat második fele egy sor felhívást tartalmaz. „Tudatosítanunk kell, hogy sajnos ez a helyzet tovább fog romlani, és hogy az egész nemzetnek, az egész társadalomnak fel kell vállalnia a róluk való gondoskodást. Arra szólítjuk politikai vezetőinket, hogy fokozzák a nemzetközi együttműködést a kihívásoknak megfelelően. Európának elsősorban fel kell vállalnia felelősségét és arra figyelmeztetnie a tagországokat, hogy reális választ adjanak. A személyek méltósága forog kockán”.

Kép: Migránsok úton a calais-i kompkikötőbe – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió