Gondolatok nagyböjt 3. vasárnapjának evangéliumához
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gondolatok nagyböjt 3. vasárnapjának evangéliumához

Tanúi vagyunk gyakorta annak, hogy az emberek mennyire vágynak arra, hogy megtalálják problémáikra a megoldást. Mindent megtesznek ezért, legyen szó egészségi gondról, diétáról, gyereknevelésről, testmozgásról, emberi kapcsolatokról és még sorolhatnánk. Sokan meghallgatnak és elfogadnak minden jó tanácsot, de olyat is, ami csak annak látszik. Újságokban, interneten, tévében céloznak meg minket, jóhiszemű, problémákat megoldani akaró potenciális fogyasztókat, vásárlókat. Aztán vagy bejön, amit ígértek, vagy nem.

Keressük, kutatjuk egy életen át a tiszta forrást, amely éltet, erőt, reményt ad. De sokszor csupán zavaros, szennyes vízre bukkanunk. Csodaszerek, csodás módszerek, különféle filozófiák – amelyek első látszatra megoldást jelenthetnek. Valahogy mégsem adnak tartós nyugalmat, nem kínálnak hosszú távon biztonságot.

Nagyböjt harmadik vasárnapján a szamáriai asszony történetét hallhatjuk az evangéliumban. Azé az asszonyét, akitől Jézus vizet kér a kútnál. Annak ellenére teszi ezt, hogy a zsidók nem érintkeztek a szamáriaiakkal. Aztán párbeszéd indul meg köztük.

„Ha ismernéd Isten ajándékát, és tudnád, hogy ki mondja neked: »Adj innom!«, inkább te kérnéd őt, és ő élő vizet adna neked” – mondja Jézus az asszonynak. Olyan vizet kínál, amely örökre eloltja a szomjúságát. Nem ideig-óráig oldja meg a gondokat, hanem véglegesen.

Életünk során keresünk, kutatunk mi is. Szomjasak vagyunk az igazságra. A szépre, a jóra. Szeretnénk tartósan elégedettek, nyugodtak, ha úgy tetszik: boldogok lenni. Itt a földi életben azonban soha nem dőlhetünk hátra. Mindig lesznek nehézségek, fájdalmak, betegségek, megoldandó problémák. De ha megnyitjuk szívünket, és rátalálunk a tiszta, éltető forrásra, vagyis Jézusra, akkor már jó úton haladunk. Ha figyelünk szavaira, ha törekszünk azok megvalósítására életünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egykor majd mi sem fogunk többé megszomjazni. Minden egyéb csupán tiszavirág-életű megoldás. Tartósan csak a jézusi forrás olthatja szomjunkat.

Herdics György