Guantanamo egyelőre marad

Guantanamo egyelőre marad

Barack Obama korábban ígéretet tette a Guantanamoi tengerészeti bázis felszámolására. A hírhedt börtön azonban a mai napig üzemel. Egyre többen hangoztatják azonban: az alapvető emberi jogokat sértő intézményt végre be kell zárni! A katonaság által működtetett fogolytábor további fenntartását emberjogi intézmények és vallási szervezetek egyaránt támadják.

Területén jelenleg 166 embert tartanak fogva, legtöbbjüket immár évek óta. Közülük 86-an úgy élnek a rácsok mögött, hogy bebizonyosodott: semmiféle terrorgyanús cselekedetben nem volt részük. Az igazságtalan fogva tartás ellen a közelmúltban több mint százan kezdtek éhségsztrájkba. Az önkéntes éhezők tiltakozása olyan messzire jutott, hogy a katonai orvosok elrendelték az abban résztvevők erőszakos táplálását.
„Az éhségsztrájk annak a kétségbeesett felismerésnek az eredménye, hogy bírósági úton, a fogvatartottak igazsága nem helyreállítható” – mondta Shayana Kadidal ügyvéd, több guantanamoi fogoly korábbi képviselője.
Az éhségsztrájkot folytatók helyzetének jobbrafordulásáért az USA katolikus püspökeinek konferenciája is felemelte a hangját. Richard G. Pates, a Nemzetközi Igazság és Béke Bizottságának elnöke június végén levelet küldött Chuck Hagelnek, a Védelmi Minisztérium titkárának, melyben a helyzet kialakulását kérte számon, illetve a kényszer-etetés módszereit kifogásolta, ami leszíjazás által, orron keresztül, csővel történik.
„Legalább 86 személy esetében a bűntény elkövetése nem bizonyított” – írja a főpap. „További rabságuk nemcsak ezen személyes jogait sérti, hanem kétségbevonja nemzetünk erkölcsi hírét, és hiteltelenné teszi a törvényeket, melyek alapján harcunkat elkezdtük a terrorizmus ellen.”
A helyzet tarthatatlanságára nemzetközi szervezetek is felhívják a figyelmet. A Nemzetközi Vöröskereszt jelentése jogtalannak és embertelennek nevezte az éhségsztrájkot folytatók kényszerrel való táplálását. Több keresztény és a kínzásokat elítélő emberjogi szervezet vett részt június 26-án, egy Fehérház előtti tiltakozó akción. Ennek egyik főszervezője Richard Kilmer tiszteletes, a Nemzeti Vallási Kampány a Kínzás Ellen nevű szervezet vezetője kijelentette: a börtön nyílt seb, az amerikai nemzet értékei elleni erőszak szimbóluma.
Bár Obama elnök legalább két alkalommal tett ígéretet a támaszpont bezárására, annak végrehajtása számos törvényhozási és jogi akadályba ütközik. Az amerikai politikusok többségében még mindig támogatják annak fenntartását mondván: veszélyes terroristákat kockázatos volna az USA területére szállítani!

A catholicnews.com alapján
Kép: blogs.mediapart.fr

 

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

9 + 12 =