Húszéves a hejőcsabai Szent Erzsébet Szeretetotthon

Húszéves a hejőcsabai Szent Erzsébet Szeretetotthon

Angelo Acerbi pápai nuncius áldotta meg 20 évvel ezelőtt a hejőcsabai Szent Erzsébet Szeretetotthont. Az évforduló alkalmából 2013. október 24-én, a hejőcsabai plébániatemplomban, dr. Sedon László plébános meghívására hálaadó szentmisét mutatott be Palánki Ferenc egri segédpüspök, miskolci érseki helynök.

– Milyen sok kegyelmet ad az Isten ennyi idő alatt – mondta a püspök, miután átadta dr. Ternyák Csaba érsek köszöntését. – Ez a ház az imádság háza. Ahogy Anna prófétanő, aki karjaiba vette a kisded Jézust, és éjjel-nappal imádkozott a templomban, az otthon idős lakói is ugyanígy imádkozhatnak önmagukért, a családjukért, minden emberért.

Szentbeszédében a püspök arról szólt, hogy a napi evangélium példája szerint – az apa szembekerül a fiával, anya a lányával – az otthonban is szembekerülhetnek időnként az emberek, de az értékrendjük ugyanaz. Jézus tudta, milyen világba jött el, mi lakik az emberek szívében, és mégis, még így is szeret bennünket. Erre lehet építeni a jövőt, a családot, a nemzetet. „Reményt és jövőt adok nektek” – mondta Jézus.

Nemcsak fájdalom és szenvedés az idős ember élete, hanem gondos odafigyelés részese is, így a nehéz helyzetekben is megtapasztaljuk Jézus jelenlétét. Ezért elviselhető minden életkor, minden kornak megvan a maga hivatása.
Aki már „csak” imádkozni tud, mindent megtehet: azt a tüzet táplálja, amit Jézus gyújtott a szívekben, a szeretet tüzét. Gondoljunk arra, amit a Római levélben olvashatunk: „gyümölcsötök a megszentelődés, célotok az örök élet”.

A szentmise után, amelyen a püspök és a plébános mellett koncelebrált Mikolai Vince főesperes, és az otthon két pap lakója, Szalay József és Krózser István atya is, ünnepi vacsorán vettek részt a gondozottak.

Forrás: eger.egyhazmegye.hu

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

tizenöt − egy =