Hálaadó szentmisék Kelet-Felvidéken

Hálaadó szentmisék Kelet-Felvidéken

Takács Dénes, jánoki egyházközségi kormányzó és Köböl Zoltán, a Szent István Lovagrend felvidéki tagja szervezésében november 9.-én délelőtt a Péderi temetőn, a falu első írásos említése 800. évfordulója emlékére székely kapu és harangszentelési hálaadó szentmise volt. A kapu részei Kárpátaljáról, Székelyvarsányból és Péderből származnak. A második világháborúban megsérült 120 éves harang Albertfalváról.

Megáldásuk ökumenikus istentisztelet keretében történt. Az egybegyűltek közösen adtak hálát, hogy a múlt viszontagsága sem tudta feledtetni az összetartozást, a jelenért, hogy szorosabbra fűzhetik a testvériség szálait és a reményteli jövő hitéért, hogy a gondviselő Isten soha sem hagyja el az Ő népét.

Ugyanaznap délután Tornán volt ünnepi szentmise, ahol a hétéves restaurálási munka után ünnepélyesen felszentelték a templom szentélyét. Juhász Attila plébános visszatekintése alapján itt is bizonyságot nyert, hogy a keleti végeken is van élet, élni akarás, áldozat és tettrekészség, kitartás, hűség és ragaszkodás.

Adja Isten, hogy a jó továbbra is növekedjen, a rossz kisebbedjen, ami szép volt, még szebb legyen, ami rút volt halványodjon, jelezve ezzel az ígéret beteljesedését: nem félj te kisded nyáj, mert amikor elhatalmasodik a bűn, mindig túlcsordul a kegyelem.

Forrás: felvidek.ma