Hallgassuk meg a másikat a magányosság terjedésének világában

Hallgassuk meg a másikat a magányosság terjedésének világában

A párbeszéden keresztül közeledünk a másik félelméhez és építjük a valódi kommunikáció hídjait. Így buzdította Ferenc pápa március 11-én, szombaton egy olasz telefonos segélyvonal (Telefono Amico Italia) önkénteseit, akikkel a szervezet fennállásának 50. évfordulója alkalmából találkozott a Vatikánban. A pápa kiemelte, hogy le kell dönteni a meg nem értés falait és keresni kell a módját, hogy a világot egy jobb hellyé és befogadóbbá tegyük mindenki számára.

Hallgassuk meg a másik embert szükségleteivel együtt egy olyan világban, amely egyre közömbösebbé válik. Ferenc pápa a magány és az eltévelyedés körülményeiről szólt, amely nagyon sok embert érint ma, különösen is a nagyvárosokban.

Nagyvárosokban élünk, ahol hozzá szokunk a közömbösséghez

Ezért fontos a meghallgatás biztosítása egy olyan társadalmi kontextusban, amely számos problémával küzd, amelyeknek gyökere gyakran az elszigeteltség és a párbeszéd hiánya. Annak ellenére, hogy a nagyvárosok túlzsúfoltak, mégis kevéssé emberséges életvitelt képviselnek, amelyhez az emberek kezdenek hozzá szokni. Az elterjedt közömbösség, az egyre virtuálisabb és kevésbé személyes kommunikáció, a szilárd értékek hiánya, amelyekre építeni lehet a létezést, valamint a birtoklás és a látszat kultúrája jellemzi ezeket a helyeket. Egy ilyen közegben nélkülözhetetlen a párbeszéd és a meghallgatás elősegítése – figyelmeztetett a pápa.

A párbeszéd segít, hogy a másikra ajándékként és ne fenyegetésként tekintsünk

A párbeszéd lehetővé teszi egymás megismerését és a kölcsönös szükségletek megértését. Párbeszédet folytatni annyit jelent, hogy megnyílunk az emberek felé és legjobb oldalukat vesszük észre. A párbeszéd a szeretet kifejeződése, mert bár nem hagyja figyelmen kívül a különbözőségeket, mégis segíthet közös utakra találni a közjó érdekében. A párbeszéden keresztül megtanulhatjuk, hogy a másikra ne fenyegetésként tekintsünk, hanem mint Isten ajándékára, aki kérdéssel fordul hozzánk és kéri, hogy ismerjük el. A párbeszéd segít a kapcsolatok emberségessé tételében és túllépni a meg nem értéseken. Ha több igazi párbeszéd lenne a családokban, a munkahelyeken, a politikában, könnyebben megoldódna számos kérdés – jegyezte meg Ferenc pápa.

Hallgassuk meg a másik a meg nem értés falainak ledöntése érdekében

A Szentatya rámutatott, hogy a másik ember meghallgatásához türelemre és figyelemre van szükség. Csak az, aki el tud csendesedni, képes a meghallgatásra, mert nem lehet meghallgatni mást, ha beszélek. Hallgassuk meg Istent, testvéreinket, barátainkat és családtagjainkat, akiknek szüksége van segítségre.

A világban a béke megteremtéséhez hiányoznak a fülek és az ember

Isten a meghallgatás legkiválóbb példája: mindig amikor imádkozunk, meghallgat minket anélkül, hogy bármit is kérdezne, sőt megelőz bennünket és kezdeményez (vö. Evangelii gaudium, 24), hogy eleget tegyen segítségkérésünknek. A meghallgatás képessége, amelynek példaképe Isten, arra indít bennünket, hogy döntsük le a meg nem értés falait és építsünk kommunikációs hidakat, legyőzve az elszigeteltséget és a kis világunkba való bezárkózást. Egyszer valaki azt mondta: a világban a béke megteremtéséhez hiányoznak a fülek és az ember, aki képes meghallgatni a másikat, pedig abból keletkezik a párbeszéd.

Senki ne maradjon elszigeteltségben!

Ferenc pápa beszéde végén arra buzdította az olasz telefonos segélyvonal önkénteseit, hogy járuljanak hozzá egy jobb világ építéséhez, a befogadás és a tisztelet helyévé téve azt. Senki ne maradjon elszigeteltségben! Kötelezzétek el magatokat, hogy ne szakadjanak szét a párbeszéd kötelékei és hogy sose hiányozzon a meghallgatás, ami a testvérek iránti szeretet legegyszerűbb megnyilvánulása.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió