Hallgassuk meg a sok szegény fájdalmas kiáltását

Hallgassuk meg a sok szegény fájdalmas kiáltását

Ferenc pápa üzenetet küldött Argentínába az évente megrendezésre kerülő szolidaritási gyűjtés az ún. „Mas por menos” („Többet azoknak, akiknek kevesebb van”) adományozói számára. Szeptember 10-én és 11-én gyűjtenek az ország legszegényebbjeinek, amelynek idei mottója: „Több irgalom, kevesebb kirekesztés”. A Pedro Olmedo püspöknek, a legszegényebb argentin régiók támogatásáért felelős püspökkari bizottság elnökének címzett üzenetében a Szentatya az Irgalmasság szentévében arra buzdít, hogy nagy személyes és közösségi erőfeszítést kell tenni a sok rászoruló testvérünk érdekében, akik kirekesztettnek érzik magukat a társadalomból. Vigyük el számukra Isten közelségét és szeretetét.

Legyünk érzékenyek a peremre szorultak és a kiselejtezettek fájdalmas kiáltása iránt

Ferenc pápa kéri, hogy legyünk érzékenyek a peremre szorultak és a kiselejtezettek fájdalmas kiáltása iránt, akik szegénységükben megalázva baráti kezet keresnek, amely segít nekik. Krisztus, az Atya irgalmas arca adja meg nekünk, hogy megtapasztaljuk időnk, javaink, életünk másokkal való megosztásának örömét, akiket Isten kitüntetett szeretettel szeret: a legszegényebbeket és az elhagyatottakat.

A társadalmilag sérülékeny helyzetben levők helyzete romlik

A pápa üzenete abban a pillanatban érkezik Argentínába, amikor újra fellobbant a vita a válságról. A társadalmi elégedetlenséget megfigyelő intézet legfrissebb jelentése szerint, amelyet az argentin katolikus egyetemen dolgoztak ki, a társadalmilag sérülékeny állapotban levők helyzete romlik a gazdaság stagnálása, az infláció és a munkanélküliség növekedése miatt. A jelentés középpontjában az „új szegények” megjelenése áll, akik száma több mint egymillió. Az alsó középosztályhoz tartoznak és a fekete gazdaságban foglalkoztatottak, tehát sérülékeny helyzetben vannak. Az új kormány gazdasági intézkedései miatt nő a számuk, akik védtelenek és a szegénységbe sodródnak fizetésük 10%-nak elvesztése esetén.

„Több dimenziós szegénység”

A jelentés „több dimenziós szegénységről” beszél, amely 20 millió argentint érint a 41,5 millió állampolgárból. 9,5%-os a gazdaságilag aktív lakosság munkanélküliségi aránya és a 2015-ös adatok 4,4 millió éhezőről vagy mélyszegénységbe zuhanó személyről szólnak. 7,9 millió személynek nincs megfelelő egészségügyi ellátása, 5,6 millió személy nem jut hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz, 7,2 millió lakosnak nincs megfelelő otthona, és 7,4 millióan nem férnek hozzá a szükséges oktatáshoz.

Igazságosan osztják-e szét a kapott örökség terhét?

A dokumentum hangsúlyozza: a kormánynak talán időre van szüksége ahhoz, hogy a gazdaság újra növekedésnek induljon, de sovány eredmények várhatók, ha a kemény átmeneti időszakban nem sikerül a gazdasági reform árának és a rendelkezésre álló erőforrásoknak az egyenlő elosztása a társadalomban. Fel kell tenni a kérdést, hogy igazságosan osztják-e szét a kapott örökség terhét – fogalmaz a jelentés az argentin helyzetről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS