Háromdés film készült a négy pápai bazilikáról: bemutató áprilisban

Háromdés film készült a négy pápai bazilikáról: bemutató áprilisban

A Vatikáni Múzeumokról és a firenzei Uffizi képtárról készült háromdimenziós, háromdés film nagy sikere után áprilisban megérkezik az olasz mozikba a négy római pápa bazilikáról  készített újabb produkció. A 90 perces művészeti alkotás elkészítését a jubileumi szentév meghirdetése ösztönözte. A háromdés filmet a Sky 3D olasz tematikus tv csatorna a CTV-val, a Vatikáni Televíziós Központtal együtt készítette, a Nexo Digital, a Magnitudo Film, és a Sky Arte HD közreműködésével és az Olasz Kulturális Örökség Minisztériumával karöltve.  A Vatikáni Szent Péter, a falakon kívüli Szent Pál, a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikák a római zarándokok legelső állomásai, de ezek között is a Péter sírjára emelt templomépület önmagában véve is egyike a világ leglátogatottabb 25 emlékhelyének.

Ókeresztény gyökerektől indulva történelmi olvasatban

A négy bazilika bemutatásának vezérfonala az ókeresztény gyökerekből kiindulva halad előre az egyes korokon át, mely összességében átíveli a kereszténység kétezer éves történetét. Négy jeles művészeti szakértő vezeti a nézőket az egyes látnivalók bemutatása során: Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeumok igazgatója a Szent Péter bazilikában kalauzol, Paolo Portoghesi, nemzetközi hírű építész a pápa lateráni székesegyházában kíséri a kamerát, Claudio Strinati művészettörténész az Örök Város első Mária templomában fedi fel többek között az 1600 éves mozaikok szépségét és értelmét. A négy közül egyébként csak ez a bazilika őrizte meg az eredeti struktúráját, míg a többieket az idők során megváltoztatták. A római városfalakon kívüli Szent Pál bazilikában, ahol a Népek Apostolát eltemették és a sírja fölé bazilikát emeltek, Micol Forti, a Vatikáni múzeumok kortárs művészetek részlegének igazgatója mutatja be a szerkezetében ősi, a Thedóziusz császár átépíttette bazilikát.

Rendkívüli helyek, különleges látószög, fentről és a tegnapból

A film olyan helyekre is elkíséri a nézőt, ahová egyébként csak nehezen juthatnak el, mint például a nyolcszögletű Szent Péter Műhely kupolatermébe, ahol a bazilika átépítésének a jegyzőkönyveit őrzik, nem egyikén a Michelangelo Buonarotti aláírással, továbbá a Vatikáni Apostoli Könyvtár Sixtus termébe és az Apostoli Palota hercegi halljába. Olyan művészek alkotásait mutatja be a háromdés film, méghozzá eddig nem látott látószögekből, mint Giotto di Bondone, Arnolfo di Cambio, Jacopo Torriti, Pietro Cavallini, Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Francesco Borromini, Domenico Fontana. A film forgatásához különleges állványzatot és síneket építettek, sőt még helikoptert is használtak a madártávlatú felvételekhez. A háromdés film megszólaltatja a bazilikák régi csodálóit is, köztük az olasz föld szerelmesét, a francia Stendhalt, aki a híres „Római sétáiban” örökíti meg a négy bazilikában tett egykori látogatását. A filmet Húsvét után mutatják be először Olaszországban, de csak három napon át vetítik, április 11-12-13-án.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA