Hídépítő pápák a tízéves Twitteren

Hídépítő pápák a tízéves Twitteren

2006. március 21-én indult el a Twitter, amelynek kapcsán a közösségi hálókról és az egyháznak a digitális környezetben betöltött szerepéről beszélgetett a Vatikáni Rádió olasz műsora Chiara Giaccardival, a milánói katolikus egyetem médiaszociológia és médiaantropológia tanárával.

Valóban emblematikus az, ahogyan XVI. Benedek három évvel ezelőtt megjelent a Twitteren. Bátor gesztus volt ez, aminek megvolt az ára is, hiszen attól a pillanattól kezdve kinyílt egy interaktív ajtó, amelyen keresztül mindenféle dolog beáramlik. Ez a fajta bátor felismerés, hogy a csodálatos technikai újítások elengedhetetlenek a világgal való kapcsolatban, sok pápa sajátja volt, amely valóban jót tett nemcsak az egyháznak, de a médiának is – vallja a milánói professzorasszony.

A Benedek pápa által megnyitott Twitter-fiókot folytatta nagy sikerrel Ferenc pápa, aki most az Instagramon is debütált. Ezzel továbbviszi az elődjétől örökölt utat, amelyet a 47. kommunikációs világnapra írt üzenetében megjelölt. Ebben ugyanis megállapította, hogy immár elengedhetetlen a közösségi hálókon való részvétel, és nem szabad szembeállítani egymással az anyagi világot a digitálissal. Nem párhuzamos vagy virtuális világokról van szó, hanem olyan hétköznapi valóságról, amely sok ember élete részét képezi. Ez alapfontosságú megállapítás volt a digitális tereken való jelenlétről, ahonnan nem lehet visszalépni – magyarázta a rádiónak a katolikus médiaszakértő.

Miben mutatkozik meg a pápa jelenlétének hatékonysága a közösségi hálón? Chiara Giaccardi szerint kiderül belőle, hogyan kell belakni ezeket a tereket. Vagyis a közösségi oldalakat nem lehet pulpitusként használni, hogy onnan mennydörögjenek üzeneteket az embereknek: azok a papok, akik ezt teszik, kilógnak a sorból, mert nem ez a módja a közösségi hálón való létezésnek.

A tweetek esetében viszont, mint amilyen a @Pontifex is – vagyis a pápa Twitter-fiókja –, egy olyan hang szólal meg, amely emberibbé teszi a környezetet, és jóval túlmutat az egyházi körökön. A pápa sok tweetjében egyszerűen annyit kér, hogy imádkozzanak érte, tehát hogy legyenek közel hozzá. Vannak olyan üzenetei is, amelyek a földre, a közjóra, olyan dolgokra vonatkoznak, amelyekben a tőle távol állók is osztozhatnak. Így válik ez a tér a hídépítésre alkalmassá mindenki felé. Ebben áll döntő szerepe és lehetősége: hogy ledöntse az embertelenség falait, amelyek elszegényítik kulturális és szociális közegünket is – mondta el Chiara Giaccardi.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió