Hiroshima és Nagasaki emlékezete

Hiroshima és Nagasaki emlékezete

“A béke építése tőlünk függ” – ezzel a kijelentéssel kezdődik a japán katolikus püspöki konferencia  üzenete, mellyel a 71 évvel ezelőtti amerikai atombombázásokra emlékeznek. 1945. augusztus 6-án Hiroshimára, majd három nappal később Nagasakira hullott atombomba, melyek közelítőleg 200.000 ember halálát okozták.

Szent II. János Pál pápa 1981. február 25-én felhívást intézett a világhoz a kiengesztelődésre és attól kezdve, immár 35 éve a japán katolikus egyház tíznapos emlékezést tart augusztus elején.

Imádkozzunk és tegyünk a békéért     

„Imádkoznunk kell a békéért és meg kell tanulnunk a békére gondolni, hogy megtegyük mindazt, ami annak a megteremtéséhez szükséges” – szól az üzenet, melyet Mitsuaki Takami nagaszaki érsek, a japán katolikus püspöki konferencia elnöke írt alá. „A béke napjainkban darabjaira tört és továbbra is olyan események fenyegetik, mint a szíriai háború, a fundamentalista terrorizmus és a nyersanyagok ellenőrzéséért vívott fegyveres konfliktusok”. A japán püspökök „aggodalommal gondolnak a megannyi veszélyeztetett személyre, főként nőkre és gyermekekre, akik sokszor menekülni kényszerülnek, hogy megvédjék a maguk és a rájuk bízottak életét”. Éppen ezért szólít fel az üzenet „a kiengesztelődésre és arra, hogy a béke lelkülete hassa át az egész világot”.

Nem lehetünk közömbösek az erőszakkal szemben

A japán püspökök „olyan világot szeretnének, amelyben nincs erőszak és nincsenek atomfegyverek, sőt egyáltalán nincsenek pusztító fegyverek”. „A közjó védelmének a fontosságára emlékeztet az üzenet és azoknak az oltalmazására, akik a legvédtelenebbek” – utal az üzenet Ferenc pápa 2016-os Béke világnapi üzenetére. „Nem maradhatunk közömbösek a gyilkosságokkal, a nemzeti, kulturális vagy vallási jellegű megkülönböztetéssel, az erőszakos cselekményekkel  és a szexuális molesztálásokkal szemben”.

Japánban ez év márciusa óta törvény garantálja azt, hogy a II. világháború óta most először japán katonák ismét vállalhatnak nemzetközi missziós szolgálatot. Ennek kapcsán jegyzik meg a japán püspökök, hogy „tiszteletben kell tartani bárki emberi méltóságát, továbbá az Istennel és embertársaival fenntartott kapcsolatait”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA