Húsvét a Szentföldön: veszélyben vannak a keresztények

Húsvét a Szentföldön: veszélyben vannak a keresztények

A Szentföld ezt a Húsvétot is remény és szenvedés között éli meg. A kis katolikus közösség már Nagyszombat reggel elénekelte a húsvéti Halleluját a „status quo” előírásai miatt, amelyek szabályozzák a Szent Sír bazilika használatát a három keresztény közösség (görög-ortodox, latin és örmény) között. A Húsvét jelentőségéről P. Pierbattista Pizzaballa, szentföldi kusztos nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

A keresztény jelenlét egyre veszélyeztetettebb a régióban

Húsvét jelentősége mindig ugyanaz, de a körülmények adnak neki mindig új jelentést. Sajnos ismerjük a nehézségeket a Szentföldön és a Közel-Keleten. A keresztény jelenlét egyre veszélyeztetettebb ebben a régióban – Szíriában és Irakban – a drámai és igazságtalan üldöztetések, a Szentföldön pedig a keresztények egyre erősebben fogyatkozó száma miatt.

A félelem, a halál jelei ellenére is tanúságot tenni a reményről

A húsvéti szertartásokat a hagyomány szerinti történelmi helyeken mutatták be, ott, ahol a húsvéti események zajlottak. Ez egy nagyon fontos aspektus, amely az ünnepet összeköti a hellyel, egyfajta konkrétum, amit kézzel foghatunk. Természetesen nem a hely, hanem a közösség teremti meg a Húsvétot. Ez pedig annyit jelent a keresztényeknek, hogy tanúságot tesznek. A félelem, a halál jelei ellenére továbbra is, bármi áron is tanúságot akarunk tenni életünkkel a reményről, mégha kicsi, törékeny és sok korláttal és megosztottsággal rendelkező közösség is vagyunk – hangsúlyozta a szentföldi ferences kusztos.

Tovább folytatni a kapcsolatok építését a közösségekben és másokkal

A Szentföld reményéről szólva Pizzaballa atya elmondta, hogy az a mindennapi élet apró dolgaiban található. Nem a nagy eseményekben jelenik meg, hanem a búzaszemnyi pillanatokban, amelyek aztán gyümölcsöt hoznak a feltűnést kerülve, lassan. A szentföldi keresztény közösségek nagyon kicsik, a lakosság közel egy százalékát teszik ki, de nagyon aktívak az iskolák és más tevékenységek területén. A remény, az élet, a feltámadás éppen azt jelenti számukra, hogy kitartóan tovább folytassák a kapcsolatok építését a közösségekben és másokkal a sok nehézség ellenére is – zárta interjúját P. Pierbattista Pizzaballa, szentföldi kusztos.

Kép: Katolikus szertartás a jeruzsálemi Szent Sír bazilikában – EPA

Forrás: Vatikáni Rádió