Idén a karácsonyfa Trentóból érkezik a Szent Péter térre

Idén a karácsonyfa Trentóból érkezik a Szent Péter térre

December 9-én délután fél 5-kor szentelik fel a betlehemi jászlat és gyújtják meg a karácsonyfa fényeit a Szent Péter téren. Január 8-ig, Urunk megkeresztelkedése ünnepéig tekinthetők majd meg kivilágítva a Vatikánban.

A kivágott fa helyett 80 másik fát ültetnek

A karácsonyfa egy 25 méteres lucfenyő, amelynek törzse 75 cm átmérőjű, Trento autonóm tartományból, Scurelle településről érkezik. November 13-án vágták ki a fát, amelynek alkalmából a helység általános iskolásai 40 lucfenyőt és 40 vörösfenyőt ültettek el nem messze attól a helytől, ahol a múlt évben egy parazitától megtámadott fákat ki kellett vágni.

November 24-én állítják fel a Szent Péter téren

A lucfenyőt kivágása után először helikopterrel szállítják, majd teherautóval juttatják el az olasz fővárosba, ahová november 23-án éjjel érkezik meg. November 24-én állítják fel a Szent Péter téren.

A betlehemi jászlat a máltai főegyházmegye és a máltai kormány adományozza

A betlehemi jászlat a máltai főegyházmegye és a máltai kormány adományozza a Vatikánnak. A múlt évben hirdettek meg pályázatot a helyi művészek között a jelenet megtervezésére. A máltai bizottság által választott terv Manwell Grech gozói művész alkotása. A máltai tájat ábrázolja a háttér, a helyi építészeti stílussal, növény és állatvilággal. 17 méter hosszú, 12 méter széles és 8 méter magas. A betlehemi jelenetben ábrázolt 17 személy tipikus máltai viseletben, hangszerekkel és eszközökkel tűnik fel. Az alakok papírmaséból készültek. Természetesen a betlehemi jelenetben a hagyományos máltai kereszt  és a máltai szigetcsoport tipikus csónakja, a „luzzu” is helyet kap, ami nemcsak a halászati hagyományt jeleníti meg, hanem sajnos a migránsok valóságát is, akik ezeken a vizeken keresztül igyekeznek elérni Olaszországba lélekvesztőiken.

Olasz kórházak onkológiai osztályán ápolt gyermekek készítik a díszeket

Idén is olasz kórházak onkológiai osztályán ápolt gyermekek által agyagból készített díszek ékesítik majd a karácsonyfát. Ezek a gyermekek szüleikkel együtt részt vettek egy kerámia-terápia programon a kórházakban a Lene Thun grófnő alapítvány jóvoltából. A világítás újdonság lesz a környezetvédelem szempontjából. A 18 ezer led- lámpa, amelynek összsúlya 140 kg, mindössze 1,7 Kwattot fogyaszt.

A pápa fogadja a küldöttségeket és a gyermekeket

December 9-én délelőtt a trentói és máltai delegációt a díszeket készítő gyermekekkel együtt fogadja Ferenc pápa az adományok hivatalos bemutatása alkalmával – tájékoztat Vatikán Városállam kormányzósága.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP