Idős szerzetesnővér kérte a rendőröket Caracasban: „Ne támadjatok könnygázzal!”

Idős szerzetesnővér kérte a rendőröket Caracasban: „Ne támadjatok könnygázzal!”

A venezuelai kormány elleni erőszakos tüntetések képei közül emlékezetessé vált egy különös jelenet: néhány nappal ezelőtt egy 78 éves szerzetesnővér kivált a tömegből, odalépett a rendőrökhöz, és arra kérte őket, ne vessenek be könnygázt a tömeg ellen.

Caracasban elszabadultak az indulatok, a tüntetők április eleje óta egyre hevesebben követelik az új választások kiírását és az ellenzéki politikusok szabadon engedését a kormánytól. Az utcai összetűzések során sokan megsebesültek, és eddig huszonkilencen vesztették életüket.

A napokban az indulatos tömegből egyszer csak kilépett egy idős szerzetesnővér, fehér ruhában. Nem volt benne félelem, odament az egyenruhás rendőrökhöz, és megpróbálta rábírni őket, ne támadják könnygázzal a tüntetőket. Egyszerű szavakkal így szólt hozzájuk: „Tudom, hogy engedelmeskednetek kell a parancsoknak. De mindannyian venezuelaiak vagyunk.”

Szavai áttörtek a falakon: a videót Nicolás Maduro elnök kormánya és az ellenzék is közzétette, természetesen mindkét fél más olvasatban. A kormány számára az egység szimbóluma lett, a felkelők pedig a kitartás jelképeként értelmezték.

María Esperanza García Ramírez nővér egyik fél véleményével sem azonosult. „Lehetnek különbözőek az elképzeléseink, ütköztethetjük is őket, de konfliktusok, gyalázkodás és erőszak nélkül” – mondta el a jelenet magyarázataként.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Famigliacristiana.it