íifjúsági világtalálkozó 2016.

logifjStanisław Dziwisz bíboros mutatta be csütörtökön Krakkóban a 31. ifjúsági világnap hivatalos logóját és imádságát, amelyre a lengyel városban kerül sor 2016. júliusában.

Máté evangéliumából vették a találkozó mottóját: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek”. A logó jelképrendszere is e köré épül: középen van a kereszt, vagyis Krisztus, aki az ifjúsági világtalálkozók sarkpontja. A keresztből két szikra pattan ki, egyik vörös, a másik kék, melyek az Isteni Irgalmasság sugarait jelképezik, a Jézus oldalsebéből eredő vért és vizet, amint az a Szent Fausztina Kowalska-féle képen megfigyelhető. A sugarak egybeolvadnak egy fiatal karjaival, aki átöleli a keresztet. A logó kerete Lengyelországot formázza, a fiatal feje pedig Krakkó földrajzi helyét jelöli. A képen megjelenő kék, vörös és sárga a város hivatalos színei.
A világtalálkozó hivatalos imája három részből áll. Az első minden embert, de főként a fiatalokat az Isteni Irgalmasság oltalmába ajánlja; a második az irgalmas szív kegyelmét kéri az Úrtól, míg a harmadik fohász a Szűzanya és Szent II. János Pál közbenjárásáért, aki az ifjúsági világtalálkozók védőszentje.

A logót egy 28 éves fiatal lengyel lány, Monika Rybczynska készítette, aki a varsói egyetemen diplomázott kommunikáció szakon. A rajzot a Vatikánban készítette el, közvetlenül II. János Pál szentté avatása után, mintegy köszönetképpen a szakmai életében való imameghallgatásért. Egy másik fiatal lengyel grafikus, Emilia Pyza közreműködött a logó végleges kialakításában.


Vatikáni Rádió