III. Younan szír pátriárka: A II. világháború óta ez a legnagyobb exodus

III. Younan szír pátriárka: A II. világháború óta ez a legnagyobb exodus

A II. világháború óta a legnagyobb kivándorlás – így összegezte Ignace Youssif Younan, a szírek antióchiai pátriárkája a drámai helyzetet a Közel-Keleten, Szíriában és a keresztények elüldözését a területről. Aki úgy dönt, hogy szülőföldjén marad, mindenféle erőszak és visszaélések elviselésére kényszerül. A pátriárka annak a kívánságának ad hangot, hogy a nemzetközi közösség konkrét lépéseket tesz a helyzet megoldására, szívén viselve a keresztény közösség sorsát. A szíriai konfliktus kitörése előtthöz képest mára kevesebb mint a felére csökkent a számuk.

Nem lehet exportálni a nyugati demokráciát olyan országokba, ahol nincs egyértelmű szétválás vallás és állam között

A szírek antióchiai pátriárkája egyes országok külpolitikája kapcsán erős kritikát fogalmazott meg, amely nem megfelelő a közel-keleti ország helyzetében. „Hibásan értelmezték a helyzetet. Nem lehet exportálni a nyugati demokráciát olyan országokba, ahol nincs egyértelmű szétválás vallás és állam között, ahol ún. vallási hegemónia uralkodik. Bármit is tesznek, nem leszünk képesek javítani ezt a fajta demokráciát” – hangsúlyozta Younan pátriárka Detroitban.

 A szíriai helyzet nagyon összetett, mert számos kisebbségi csoport van, amely fél az iszlám totalitarizmustól

A szír pátriárka szerint a Nyugat ambiciózus terve Szíriát illetően „az ország történelmének és demográfiájának nagyon leegyszerűsített elemzésén alapul. A szíriai helyzet nagyon összetett, mert számos kisebbségi csoport van, amely fél az iszlám totalitarizmustól”. Aggodalmát fejezte ki a megkínzott országban békésen élő személyek sorsa és Szíria jövője iránt. Younan pátriárka kijelentette, hogy nem áll sem a kormány, sem a politikai pártok oldalán. „A szíriai nép mellett állunk. Egy rejtett terv következménye, hogy az egész régiót egyfajta cunami érte, amelynek eredménye a keresztények üldözése és menekülése. A keresztények célpontba kerültek és emiatt szenvednek továbbra is” – mutatott rá.

Míg a keresztények szenvednek az egész régióban, a nemzetközi közösség teljes érdektelenséggel tekint rájuk

Míg a keresztények szenvednek az egész régióban, a nemzetközi közösség teljes érdektelenséggel tekint rájuk. „Nagyon szomorú, hogy a nyugati országok más problémák miatt aggódnak ahelyett, hogy gondolnának arra a veszélyre, amely a közel-keleti keresztényeket fenyegeti” – idézi Younan pátriárka szavait az Osservatore Romano vatikáni napilap október 7-i száma.

Szerdán a pápai általános kihallgatáson jelen voltak iraki menekült családok a Szent Péter téren

Szerdán a pápai általános kihallgatáson jelen voltak iraki menekült családok a Szent Péter téren. Ferenc pápa nagy szeretettel köszöntötte őket. A szinóduson is szó van a keresztény családok drámájáról, akiknek el kellett hagyni Szíriát és Irakot a háború és az ún. Iszlám Állam üldözései miatt. A közel-keleti keresztény családok kiáltását a szír katolikus pátriárka megosztotta a Vatikáni Rádió hallgatóival is.

A katonai fellépést nem lehet kizárni, mert az ellenfél nem érti a párbeszédet, a kiengesztelődést, sem a demokratikus folyamatot

Az orosz bombázás kapcsán elmondta, hogy a katonai fellépést nem lehet kizárni, mert az ellenfél nem érti a párbeszédet, a kiengesztelődést, sem a demokratikus folyamatot. Különösen a nyugati országokat figyelmeztette, hogy olyan személlyel nem lehet párbeszédet folytatni, aki meg akar ölni téged. Meg kell védeni magunkat és a családunkat. 3-4 hónapja elrabolták Jacques Murad atyát és kétszáz keresztényt Szíria középső részén. Jelenleg Homs-ban vannak és mit tehetnek? Át kell térniük az iszlám hitre és fizetniük kell a muzulmán adót. A Nyugat teljes közönnyel figyeli azt az aberrációt.

Az ellenség nagyon ravasz, nagy pénzügyi támogatással rendelkezik

A bombázások kapcsán a civil lakosság védelmét illetően Younan pátriárka elmondta: ha nem koordinálják a légi csapásokat a területen levő szír hadsereggel, akkor nem érnek el semmilyen eredményt, mert az ellenség nagyon ravasz, nagy pénzügyi támogatással rendelkezik és rengeteg zsoldos van köztük a világ minden részéről, akik beépülnek a civilek közé.

Kép: Ferenc pápa Younan pátriárkával és az antióchiai szír közösség képviselőivel – ANSA

Forrás: Vatikáni Rádió