Indiai püspökök köszönete a tálib fogságból szabadult indiai jezsuita atyáért

Indiai püspökök köszönete a tálib fogságból szabadult indiai jezsuita atyáért

Az Ucan indiai katolikus hírügynökség hétfői jelentése számolt be arról, hogy Afganisztánban szabadon engedték az afgán tálibok által nyolc hónapja fogva tartott indiai jezsuita szerzetest, aki vasárnap tért vissza Indiába. Alexis Prem Kumar jezsuita atyát a Jesuit Refugee Service (JRF), a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat munkatársát 2014. június 2-án rabolták el álarcos tálib fegyveresek a nyugat afganisztáni Herat tartomány egyik iskolájában.

Az indiai püspökök Kumar atya kiszabadulása kapcsán köszönetüket fejezték ki Narendra Modi indiai miniszterelnöknek, akinek  „személyes közbenjárása” nagyban hozzájárult a fogoly szabadon bocsátásához. Baselios Cleemis bíboros, az indiai püspöki konferencia elnöke megköszönte az indiai kormány intézkedéseit, melynek közbenjárását kérték az ügy politikai rendezéséhez. Kumar atya a repülőtéren nyilatkozva elmondta, hogy bármikor kész visszatérni Afganisztánba a küldetése folytatására, amennyiben elöljárói ezt számára engedélyezik.

A Jezsuita Menekültügyi Szolgálat a világ mintegy ötven országában működik, az oktatás és az egészségügy területén járul hozzá a növekvő számú menekült-táborok helyzetének a javításához.  A szolgálat jelenleg szerte a világon 950 ezer menekültet és kitelepítettet lát el, akiknek a fele nő.  A Jezsuita Menekültügyi Szolgálat 2005 óta van jelen Afganisztánban és a herati szolgálat igazgatója éppen Kumar atya volt.

Forrás: Vatikáni Rádió