Interaktív párkapcsolati műhelyt tartottak Pozsonyban

Interaktív párkapcsolati műhelyt tartottak Pozsonyban

Havi rendszerességgel párkapcsolati műhelybe kapcsolódhattak be a Pozsonyban élő vagy ott tanuló, illetve a környékről érkező magyar fiatalok – párok és egyedül érkezők. A találkozók vezetésére Molnár Tamás, a Pozsonyi Főegyházmegye ifjúsági bizottságának tagja a kecskeméti Néma házaspárt kérte fel.

A négygyermekes házaspár, Néma Attila és Ella a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúság- és családpasztorációs központját és kateketikai irodáját is képviselve érkezett a péntek esténként tartott párkapcsolati műhelyre, a pozsonyi magyar katolikus közösség által működtetett Korona társalgóban összegyűlt fiatalok közé. Alkalomról alkalomra a Pozsonyban működő MÉCS-közösség egy-egy családja fogadta őket, a Pozsonyi Magyar Intézet munkatársaival együttműködve.

Az interaktív foglalkozások alkalmával mindig megtelt a Korona társalgó: voltak, akik párban, együttjárókként vagy jegyesekként vettek részt, de egyedülálló fiatalok is  érkeztek. Az Egyház tanításával összhangban levő, olykor játékos és aktív bekapcsolódást igénylő összejöveteleken nagyon fontos szerepe volt Attila és Ella hiteles és őszinte tapasztalat-megosztásának. A családapa, Attila állandó diakónus is, így olykor a vasárnapi magyar szentmisén, a homília keretében is szólhatott a pozsonyi ferences templomban összegyűlt hívekhez. A közösségben végzett munkájuk és a velük kialakított kapcsolat nagyban gazdagította a helyi közösség életét.

„Pozitívan meglepett az előadók közvetlensége. Sokszor hoztak fel példákat a saját életükből, problémáikból. Mindez hitelességet adott az elhangzott tanácsoknak, szemléleteknek, amiket ők maguk is felhasználtak a házasságukban. Számomra ez a nyitottság volt az egyik fő oka, hogy hónapról hónapra ellátogattam a találkozókra…” (Szabolcs, 27 éves, Érsekújvár)

„… még jobban megismertük egymást, és a kapcsolatunk is erősödött.” (Kati, 26 éves, Pozsony  és  Ármin, 27 éves, Felsőpatony)

„Nagyon elgondolkodtató, tanulságos és kifejezetten kedves volt a műhely. Főleg Ella és Attila tanúságtételét köszönöm a szeretetteljesen megélt házasságukról… Ha majd »nagy leszek«, én is szeretném ennyire szeretni a férjemet.” (Gabi, 21 éves, Kolon)

„Elgondolkodtató volt a női és férfi tulajdonságok és gondolkodásmód felsorolása és elemzése… Nagyon hasznosnak tartom az ilyen összejöveteleket, ugyanis ezeket az ember nem tanulja sem iskolában, sem máshol… A részvételt minden párnak ajánlanám, főképpen persze a házasságra készülő pároknak, de olyanoknak is, akik még nem is beszéltek erről a témáról. Örülök annak is, hogy egyedülállók is részt vehettek, hiszen akik a családi hivatásra való meghívást érzik magukban, ilyen módon is tudnak készülni a tudatos párválasztásra. Leginkább az tetszett, hogy laza és barátságos hangulatban folyt az egész műhely, és nem sablonos előadás volt, hanem interaktív… Úgy gondolom, hogy segítségemre lesznek ezek a dolgok. Bár minden kapcsolat más és más, de a hallott dolgok segítségével sok gondot meg lehet előzni. Az adott gondok megoldásának a lehetőségét és a boldog házasság receptjét is hallhattuk a műhelyeken.” (András, 26 éves, Pozsony)

„Amikor először olvastam a párkapcsolati műhely plakátját, arra gondoltam, vajon mi keresnivalóm egy hosszú távú jegyesoktatásként meghirdetett előadás-sorozaton. Azonban, mivel a meghívás nem csak pároknak szólt, kíváncsiságomnak engedve mégis ellátogattam az első foglalkozásra. Nem bántam meg, ugyanis a két tanácsadótól rengeteg kérdésre választ kaphattunk. Olyan témákban osztották meg tapasztalataikat, mint a férfi-női kommunikáció, konfliktuskezelés, örök szerelem; de nagyon jó támpontokat kaphattunk a helyes önismerethez és a másik alaposabb megismeréséhez is. Mindenképpen ajánlanám jegyespároknak, házasságra készülőknek, hogy részt vegyenek ezen a nem mindennapi jegyesoktatáson, mert nemcsak praktikus tanácsokat kaphatnak a tapasztalt házaspártól, de a közösen töltött minőségi idő még erősebbé teheti a kapcsolatukat. S hogy én mint egyedülálló mit kaptam? A sok új barát mellett nagyon jó tippeket és hasznos tanácsokat a párválasztáshoz.” (Tímea, 27 éves, Nagymagyar)

„A találkozók segítettek jobban megérteni a párom gondolkodásmódját, tisztázni, mit miért tesz, és észrevenni kommunikációs igényeit. Hasznosnak tartom a hasonló műhelyek megszervezését, ilyen műhely nélkül bele sem kezdenék már egy kapcsolatba, annyit adott… Meglepett az előadók nyílt és őszinte vallomása a saját életükről. Példájukon keresztül jobban megértettem bizonyos helyzeteket. Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, és csak ajánlani tudom mindenkinek.” (Viktor, 28 éves, Somorja)

Forrás és fotó: Pozsonyikatolikusok.sk/ Magyar Kurír