Iraki miniszter: a keresztények tulajdonát védelem alá veszik

Iraki miniszter: a keresztények tulajdonát védelem alá veszik

Az iraki kormány intézkedéscsomagot fogad el az országot elhagyott keresztények ingatlanainak védelmére és megakadályozza, hogy házaik és földjeik távollétükben illegálisan tulajdonost váltsanak. A hírt az iraki igazságügyi miniszter jelentette be egy közleményben – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség. Az intézkedés részleteivel kapcsolatban közzé tették, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonják az adásvételeket és a keresztény tulajdonban levő ingatlanok tulajdonosváltását. Ezzel csökkenteni akarják a csalásokat és a jogtalan kisajátításokat. Eladás esetén közvetlenül az ingatlan tulajdonosának vagy a családja által kijelölt képviselőnek kell lefolytatnia a tárgyalásokat. A tulajdonátírást minden esetben az eladó és a vevő által kiállított bizonyítvánnyal kell igazolni.

A külföldre menekült keresztények földjeit és házait illegálisan eltulajdonították

Az utóbbi években elsősorban Bagdadban és Kirkukban a külföldre menekült keresztények földjeit és házait illegálisan eltulajdonították hamis jogi dokumentumokkal. Ezáltal lehetetlenné válik, hogy a tulajdonosok visszaszerezzék majd javaikat. A jelenség a korrupt és becstelen köztisztviselők szemet hunyó viselkedése következtében terjedt el, akik az egyéni és szervezett csalók szolgálatába álltak.

A keresztény családok tulajdonainak „legalizált” ellopása az iraki keresztények tömeges exódusának mellékhatása

A keresztény családok tulajdonainak „legalizált” ellopása az iraki keresztények tömeges exódusának mellékhatása, akik azt követően menekültek el, hogy az Egyesült Államok vezetésével katonai akció indult Szaddam Husszein rezsimjének felszámolására. A csalók tulajdonukba veszik az üresen álló házakat és ingatlanokat arra számítva, hogy az eredeti tulajdonosok közül senki nem fog visszatérni és követelni tulajdonát. Július 13-án Louis Sako pátriárka hivatalos felhívást intézett az iraki politikai és intézményi hatóságokhoz. Azt kérte a kormánytól, hogy biztosítson nagyobb védelmet a bűnbandák ellen, akik javak és személyek ellen támadnak.

Kép: Kirkuk iraki város támadás után – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió