Ismét egyiptomi keresztényt gyilkolt az Iszlám Állam a Sínai-félszigeten

Ismét egyiptomi keresztényt gyilkolt az Iszlám Állam a Sínai-félszigeten

50 éves egyiptomi keresztényt ölt meg az iszlám szélsőséges szervezet

Ferenc pápa közeli egyiptomi útjának békegesztusai ellenére sajnálatos módon tovább folytatódik az úgynevezett Iszlám Állam részéről a keresztények üldözése. Május 6-án szombaton állig felfegyverzett férfiak egy csoportja tört be a Sínai-félsziget északi részén fekvő Al-Arish város egyik borbélyüzletébe, ahol pisztolylövésekkel megölték Nabil Saber Ayoub 50 éves egyiptomi keresztényt – tájékoztat az Asianews katolikus hírügynökség. Al-Arish városa a Sínai-félsziget északi kormányzóságának egyik tartományi központja és a térség keresztény kisebbsége véres erőszakhullámnak lett kitéve az utóbbi hetekben, mert fegyveres bandák és az Isis érdekeltségébe tartozó dzsihadista csoportok garázdálkodnak ott, kihasználva a helyzetet, hogy a kairói fegyveres erők nem garantálják a térség biztonságát.

Az utóbbi hetek során már hét keresztényt öltek meg a Sínai-félsziget északi térségében

A támadássorozat legutolsó merénylete másnapján a Daesh, vagyis az Isis újabb terrortámadásokat helyezett kilátásba a térség keresztényei ellen. A dzsihadista csoport magára vállalta a gyilkosságot egy rövid üzenetben, melyet hétfőn tett közzé az Aamaq „Kalifátus” hivatalos hírügynökségén keresztül. Egyiptomi biztonsági erők közleménye szerint az áldozat Nabil Saber Ayoub, 50 éves egyiptomi keresztény. Előtte a Sínai-félsziget északi térségében hét másik egyiptomi keresztényt mészároltak le az Isis dzsihadista fegyveresei.

2016 decembere óta 75 keresztényt pusztított el a dzsihadista terrorizmus

Múlt év decembere óta, vagyis alig négy hónap alatt legalább 75 egyiptomi keresztény lett teljesen ártatlan áldozata az ország lakosságának tíz százalékot alkotó keresztények elleni támadássorozatnak. Az egyiptomi kopt katolikus és ortodox keresztények elleni merényletek legnagyobb mértékben a keresztények templomi szertartásaik ellen irányultak, amikor tömegével végeztek velük bombatámadásokkal.

Morszi elnök eltávolítása után 2013-tól egyre inkább erősödik az erőszakhullám   

Az Asianews katolikus hírügynökség jelentése szerint az Isishez szegődött egyiptomi radikális csoportok egy ideje felkelést készítenek elő a Sínai-félsziget térségében. Az utóbbi időben különös módon lesújtanak azokra, akiket a hatóság informálásával vádolnak. A brutális letartóztatások és gyilkosságok elrettentő példaként szolgálnak az egész lakosság számára. Az erőszakhullám felerősödött 2013 vége óta, annak követeztében, hogy leváltották hivatalából és letartóztatták Mohamed Morszi egyiptomi elnököt, aki a Muzulmán Testvérek, mára már betiltott szervezet vezetője volt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS