Ismét magyarázni kell egy pápai interjút
Scalfari és a pápa

Ismét magyarázni kell egy pápai interjút

A Vatikán ismét magyarázatra kényszerült a legutóbbi pápai interjú miatt. A cikk azt állítja: Ferenc kijelentette, hogy pontifikátusának legfontosabb ügyei a szexuális zaklatások felderítése és kezelése az Egyházon belül; valamint a maffia lesznek. A beszélgetés július 13-án jelent meg a La Repubblica című napilapban. Ebben többek közt a modern család válságáról, az isteni megbocsátás természetéről, valamin a cölibátus lehetséges reformjáról is szó esett.
Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője erre reagálva kijelentette: a cikk hűen tükrözi a pápa Eugenio Scalfari (a szerző) közötti beszélgetés szellemiségét, de az egyes kijelentések nem feltétlenül tulajdoníthatóak a pápának. A szóvivő szerint a „naiv olvasó manipuláció áldozata” – különösen két fontos pontban. Lombari kétségbe vonja azon kijelentések hitelességét, melyben Ferenc kimondja, hogy bizonyos bíborosok vétkesek gyermekek szexuális zaklatásában, illetve a pápa által tett „fogadalmat” melyet a papi nőtlenség problémájának megoldására tett.
Scalfarinak ez volt a harmadik privát beszélgetése a pápával. Először múlt szeptemberben találkoztak, melynek nyomán egy októberi cikkben a publicista azt sejtette olvasóival, hogy a pápa a megválasztását követő pillanatokban a visszautasításon gondolkodott. Scalfari sorait később törölték.
A legutóbbi találkozón Scalfari azt írja: a pápa biztos forrásból tudja, hogy a papság 2%-a bűnös kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekben. Ferenc, állítólag egy áldozatokkal való találkozás után mondta a következőket:
„A két százalék pedofil, pap, sőt püspök és kardinális. És mások, még nagyobb számban tud minderről és hallgat. A dolgok ilyen állását tarthatatlannak találom, és az a szándékom, hogy a helyzetre olyan szigorú megoldást találjak, amilyet a helyzet megkíván.”
A családdal kapcsolatban úgy véli, a nevelés teljesen megszűnt a modern családokon belül. Mindenki a saját gondjaival törődik, sokak minden energiáját az köti le, hogy kielégítsék a család legalapvetőbb igényeit. Mások egyszerűen csak a saját sikerüket hajszolják.
Ferenc pápa, júniusban kijelentette, hogy a maffia tagjai, bűneikkel kiközösítették magukat az Egyházból. Ahogy Scalfari tolmácsolta szavait: egyes papok elsiklanak a szervezett bűnözés jelensége felett. Sokan természetesen igyekszenek enyhíteni az áldozatok sorsát, de nyíltan alig lép fel valaki a maffia ellen. Ezzel utalt a közelmúltban zajlott Mária körmenetre, melynek során százak álltak meg és hajtottak főt a calabriai „keresztapa” háza előtt.
A megbocsátás kérdésében kifejtette, hogy az Úr mindent tud, és mindent megítél. Kegyelme végtelen, de az csak őszinte bűnbánattal érhető el.

A catholicnews.com alapján
Kép: catholic.org