Ismét Magyarországra látogat Nick Vujicic

Ismét Magyarországra látogat Nick Vujicic

„Stand Strong!”, azaz „Maradj erős!” címmel indult kampánykörútra a kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor, Nick Vujicic idén januárban.

Nick Vujicic előadásainak célja, hogy csökkentse az iskolai zaklatások számát, segítse a fiatal nemzedéket, hogy elfogadóbbak és befogadóbbak legyenek egymással, illetve támogassa a zaklatások áldozatait abban, miként lehet felülemelkedni a nehézségeken. Körútja során Nick Vujicic európai országokat is felkeres, így a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében, a Szeretet a Válasz Egyesület és az Ez az a Nap! Szervezőiroda közreműködésével szeptember 21-én és 22-én a budapesti lágymányosi Tüskecsarnokban tart előadást.

Csúfolás, lökdösés, kirekesztés, szóbeli megalázás mások előtt, verés, lejárató videó megosztása – csak néhány az iskolai bántalmazások eszköztárából. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az 5–8. osztályos diákok legalább kétharmadát bántalmazták már virtuálisan, verbálisan vagy fizikai módon az iskolában. Az ilyen és ehhez hasonló zaklatások elleni küzdelem, az együttműködési készség javítása, az elfogadó és befogadó szemlélet kialakítása a fő célja Nick Vujicic magyarországi látogatásának.

Magyarország valamennyi középiskolájába szeretnénk eljuttatni Nick Vujicic üzenetét – mondta Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője az augusztus 31-én tartott sajtótájékoztatón, a Nem Adom Fel Café & Barban.

Az alapítvány kommunikációs munkatársa hozzátette: „Együttműködő partnerünk, a Ustream Hungary Kft. segítségével nemcsak azoknak a diákoknak és tanáraiknak lesz lehetőségük meghallgatni Nick Vujicic üzenetét, akik el tudnak jönni szeptember 22-én a Tüskecsarnokba, hanem minden iskola regisztrálhat, és ingyenesen bekapcsolódhat élő, online közvetítésünkbe. Úgy véljük, hogy mindaz az üzenet, amit Nick közvetíteni tud e csoport felé, jelentősen hozzá tud járulni ahhoz, hogy minden diák, tanár, szülő, nevelő végiggondolja, mit tud tenni a bántalmazások csökkentéséért, hogyan tud egyénként felelősséget vállalni tetteiért, és miként tud elfogadóbb és együttműködőbb lenni embertársaival iskolán belül és kívül egyaránt.”

Nick Vujicic videoüzenetet küldött a sajtótájékoztatóra, melyben a többi közt felidézte három évvel ezelőtti magyarországi látogatását, akkor tartott előadásait, valamint beszélt az idén indított kampányáról. Kiemelte, azoknak a fiataloknak szeretne bátorítást adni, utat mutatni, akik már az iskolában, közösségükben valamilyen formában átélték a kirekesztettség vagy megalázottság érzését, amelyen ő is keresztülment. Hozzátette: „Szeretném megmutatni nekik, hogyan lehet ebből a helyzetből felállni, hogyan lehet a nehézségeket lehetőséggé alakítani. Maradj erős! Ez az üzenetem. Amikor megkísért annak a lehetősége, hogy feladd az álmaidat, küzdj még egy napig, még egy hétig, még egy hónapig, és még egy évig!”

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a gyerekek sokszor évekig nem beszélnek az őket ért bántalmazásról, sok esetben nincs a közelükben olyan felnőtt, szülő vagy tanár, akivel bizalommal megoszthatnák az őket ért traumákat. A zaklatást elszenvedő gyermekeknek csak nagyon kis százaléka kap pszichológusi segítséget. Ebben segíthet mindenkit a ma már kétgyermekes, kéz és láb nélkül élő Nick Vujicic előadása, hiteles életpéldája.

Németh László Gábor, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte az önelfogadás és az önismeret fontosságát. Mint mondta, aki nincs tisztában saját értékével, az befelé forduló, könnyen sebezhető emberré válhat, frusztrációit sok esetben a még nálánál is gyengébb társán agresszióval próbálja levezetni. „Az önelfogadás kérdése az egyik legégetőbb probléma a fiataljaink körében. Hamis és elérhetetlen, gyakran teljesen üres értékek iránt vágyódnak, pedig mindenkinek megismételhetetlen, mások által betölthetetlen feladata van itt a földön. Ebből az értékzavarból fakadnak a napjainkra meglehetősen jellemző étkezési zavarok, öngyilkossági kísérletek, valamint a társak fizikai, lelki bántalmazásai is. Én hiszem azt, hogy az Isten nem gyárt selejtet. Fiataljainknak meg kell tanulniuk önmagukat szeretni, mert csak így lesznek képesek másokat szeretni” – mondta az iskolaigazgató.

Nick Vujicic szeptember 21-én és 22-én tartózkodik Magyarországon, s ez idő alatt a diákok számára nyitott előadás mellett további két délutáni előadást tart. Az előadásokra a jegyértékesítés már megkezdődött, melynek bevételét teljes egészében a Nem Adom Fel Alapítvány által működtetett, sérült emberek integrációját támogató programokra fordítják.

Jegyek vásárolhatók online a Nem Adom Fel Alapítvány oldalán, illetve személyesen munkanapokon 14 és 19 óra között a Nem Adom Fel Café & Barban (VIII. kerület, Baross utca 86., bejárat a Magdolna és a Szűz utca sarkánál).

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Bókay László