Isten adja meg a papoknak a keresztény szegénység bátorságát

Isten adja meg a papoknak a keresztény szegénység bátorságát

Az emberek nem bocsátják meg, amikor egy pap ragaszkodik a pénzhez. Az Úr adja meg a keresztény szegénység kegyelmét nekik – fohászkodott péntek reggeli homíliájában Ferenc pápa, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A szertartáson jelen voltak az apostoli nunciatúrák titkárai, akik a vatikáni államtitkárság által szervezett szentévi jubileum alkalmából érkeztek a pápai képviseletek munkatársaival együtt.

Te kit választasz? Az Úristent vagy a pénzistent?

A napi evangéliumban (Lk 19,45-48) Jézus kiűzi a kufárokat a templomból, akik Isten házát, az imádság helyét rablók barlangjává tették. Az Úr megérteti velünk, hol rejlik az antikrisztus magva, az ellenség magva, amelyik megrontja az ő Országát: ez a pénzhez való ragaszkodás. A pénzhez ragaszkodó szív bálványimádó szív – jelentette ki a pápa. Jézus azt mondja, hogy nem szolgálhatunk két úrnak, Istennek és a pénznek. A pénz az „anti-Úr”. Mi választhatjuk az Úristent, az Úristen házát, az imádság házát; az Úrral való találkozást, a szeretet Istenével való találkozást. Vagy pedig a pénzistent, amelyik belép az Isten házába, mindig megpróbál beférkőzni oda. És az evangéliumban szereplők pénzt váltottak, adtak-vettek dolgokat és bérbe adták a helyet a papoknak, aztán bejött a pénz. Ez az úr megronthatja életünket és őt követve rosszul végezhetjük életünket, boldogság nélkül, az igazi Úr szolgálatának öröme nélkül, aki egyedül képes megadni nekünk a valódi örömet. Ez egy személyes döntés – mondja a pápa, majd megkérdi: „Milyen a ti viszonyotok a pénzhez? Ragaszkodtok a pénzhez?”

Az urizáló papoknak nem bocsát meg a nép

Isten népe nagy érzékkel tud elfogadni, szentté avatni, de elítélni is. Isten népe sok gyengeséget, sok bűnt megbocsát a papoknak, kettő kivételével: az egyik a pénzhez való ragaszkodás – ha ilyen papot lát, annak nem bocsát meg; a másik az, amikor rosszul bánik az emberekkel, a hívekkel: ezt az Isten népe nem tudja megemészteni, nem bocsátja meg. A többi dolgot, más gyengeségeket, bűnöket…. igen, nincs jól, de hát szegény ember egyedül van… és megpróbálják fölmenteni. De nem ítélik el annyira és végérvényesen: Isten népe ezt meg tudja érteni. Más azonban az a fajta urizálás, amit a pénz ad és a papot cégvezetővé, herceggé teszi vagy mehetünk akár följebb is…

Ne hordjunk bálványokat a szívünkben

Ferenc pápa ezután emlékeztetett Jakab felesége, Ráhel bálványaira, amiket elrejtett: Szomorú látni, amikor egy pap élete végén haldoklik, kómában van és körülötte az unokaöccsei, mint a keselyűk nézik, hogy mi lesz az övék. Adjátok meg ezt az örömet az Úrnak: tartsatok valódi lelkiismeret-vizsgálatot. „Uram, te vagy az én Uram, vagy – mint Ráhelnek – a bálvány (terafim) el van rejtve a szívemben, a pénz bálványa?”. És legyetek bátrak: legyetek bátrak. Válasszatok. Elegendő pénzt, ami egy becsületesen dolgozó embernek van, elég tartalékot, ami a becsületes dolgozónak van. De nem szabad, hogy az érdek vezessen, ez bálványimádás – figyelmeztetett a Szentatya, majd így fohászkodott: „Az Úr adja meg mindannyiunknak a keresztény szegénység kegyelmét. Az Úr adja meg a munkások szegénységének kegyelmét, akik dolgoznak és tisztességesen keresnek, és nem kívánnak többet”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió