Isten ma is sír a természeti katasztrófák és a háborúk láttán

Isten ma is sír a természeti katasztrófák és a háborúk láttán

Ma is sír Isten, amikor látja a természeti katasztrófákat, a pénzistent bálványozó emberek által kirobbantott háborúkat, a megölt gyermekeket. Isten ma is sír, mert az emberiség nem érti meg a békét, melyet Ő kínál nekünk, a szeretet békéjét – állapította meg szomorúan Ferenc pápa csütörtökön reggel, a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

Isten emberré lett, hogy sírhasson

A mai evangéliumi szakaszban (Lk 13,31-35) Szent Lukács arról ír, hogy ellenségei nem akadályozhatják meg Jézust küldetése teljesítésében. Jézus rókának nevezi Heródest, mert néhány farizeustól megtudta, hogy meg akarta ölni őt. Elmondja, mi fog történni: készül a halálra. Jézus aztán a bezárkózott Jeruzsálemhez fordul, aki megöli a hozzá küldött prófétákat. Utána hangnemet vált és gyengéden kezd beszélni, Isten gyöngédségéről szól. Jézus népét nézi, Jeruzsálem városát. És aznap sírt Jeruzsálem fölött. Az Atya Isten az, aki sír Jézus személyében: „Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, mint ahogy a tyúk a szárnya alá gyűjti csibéit, de te nem akartad”. Valaki azt mondta, hogy Isten azért lett emberré, hogy sírhasson, hogy sírjon azért, amit gyermekei tettek. A Lázár sírja előtti sírás a barát könnye. Ez az Atya sírása.

A sírással az Atya újrateremti Fiában a világot

Ferenc pápa ezután a tékozló fiú apjáról beszélt, akitől a fia kikéri örökségét és elmegy. Ez az apa nem ment oda a szomszédaihoz, mondván: „Nézd, nézd csak, mi történt velem. Mit tett velem ez a szerencsétlen gyerek! Megátkozom ezt a fiamat…”. Nem ezt tette. Biztos vagyok benne, hogy talán elment a szobájába, hogy egyedül kisírja magát – mondta a pápa. És hogy miért mondom mindezt? Azért, mert az evangélium nem mondja. Arról beszél, hogy amikor a fia visszatért, messziről meglátta őt: ez azt jelenti, hogy az apa folyton fölment a teraszra, hogy nézze, hátha visszajött a fia. Az az apa pedig, aki így tesz, az a sírásban él, várva fia visszajöttét. Ez az Atya Isten sírása. És ezzel a sírással az Atya újrateremti Fiában az egész teremtett világot.

Gyermekeim, mit tesztek? Még mindig nem értjük Isten békéjét

Ferenc pápa homíliájában ezután arról a pillanatról beszélt, amikor Jézus a kereszttel megy a kálváriára. Az ott síró ájtatos asszonyoknak azt mondja, hogy ne sírjanak őérte, hanem sírjanak a gyermekeikért. Tehát Isten az apa és az anya sírásával sír ma is. A természeti katasztrófák, a háborúk láttán, melyeket azért csinálnak, hogy imádják a pénzistent, a sok ártatlan ember láttán, akik a bombák alatt lelik halálukat, melyeket a pénzisten imádói dobnak le, mindezek láttán az Atya ma is sír és azt mondja nekünk: „Jeruzsálem, Jeruzsálem, gyermekeim, mit tesztek?”. És ezt mondja a szegény áldozatoknak és a fegyverkereskedőknek és mindazoknak, akik eladják az emberek életét. Jót tesz nekünk, ha arra gondolunk, hogy a mi Isten Atyánk azért lett emberré, hogy sírhasson, és jót tesz nekünk, ha a ma síró Isten Atyára gondolunk: aki sír ezért az emberiségért, mert még mindig nem érti azt a békét, amelyet Ő kínál nekünk, a szeretet békéjét – fejezte be csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió