Isten szeretete örömet ad

Isten szeretete örömet ad

“Semmi se akadályozza meg, hogy megéljük Mennyei Atyánk barátságát és növekedjünk benne, valamint, hogy mindenkinek tanúságot tegyünk végtelen jóságáról és irgalmasságáról.” Ferenc pápa ezt az üzenetet tette közzé Twitter-címéről, amelyet 35 millióan követnek 9 nyelven. A Szentatya a nyári időszakban is emlékeztet az irgalmasság központi szerepére a keresztény ember életében. Erről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Matteo Zuppi, Bologna érseke, aki október 1-jén Ferenc pápát várja egyházmegyéjébe.

Az irgalmasság adható szeretet

„Az irgalmasság vonzza az irgalmasságot, megsokszorozza azt” – hangsúlyozta a bolognai érsek. „Előfordul, hogy úgy gondolunk az irgalmasságra, mint megfizetendő árra, pedig tévedünk! Az irgalmasság adható szeretet, amely vonzza a szeretetet és megsokszorozza azt. Továbbá megnyit más érdekek felé és elmélyíti azokat, amelyeket megéltünk.” Zuppi érsek felhívta a figyelmet a pápa tweetjének első részére: a barátságra Istennel. „Valóban, ezt senki sem akadályozza meg. Nincs semmi, csalódás, szkepticizmus, amely megakadályozza, hogy megéljük a barátságot Istennel. Ha megéljük azt, akkor megértjük az irgalmasságot és így nem áldozathozatallá válik, hanem éppen az ellenkezőjévé: örömmé.”

Az irgalmasságban mindig jelen van a teljesség

Az irgalmas tekintet segít felfedezni másokat és, hogy az irgalmasság nem egy megfizetendő ár, amely után azt mondjuk, hogy most már rendben vagyok. Előfordul, hogy kijelentjük: „De én már eleget tettem érte”. Valójában azonban rájöhetünk, hogy mennyi mindent akarunk még tenni és örülünk annak, amit már megtettünk, mert az irgalmasságban mindig jelen van a teljesség, a telítettség. Ugyanakkor él a vágy is, hogy ez növekedjen, egyre nagyobb legyen és megmaradjon” – mondta Zuppi érsek.

A pápa Bolognában

Az októberi pápalátogatáshoz kapcsolódó várakozásokról szólva a bolognai érsek kiemelte: „A Szentatyát nagy örömmel és lelkesedéssel várjuk, ami a következő hetekben csak növekedni fog. A látogatás alkalmát az eucharisztikus kongresszus lezárása adja, amelynek idei témája: „Ti adjatok nekik enni”. Az Eucharisztia Jézus jelenlétének a kenyere és egyben az a kenyér, amely választ ad a tömeg kérésére. Amikor magamhoz veszem, megértem, hogy adhatok is, még ha kevés is az, mint az Evangéliumban, öt kenyér és két hal. Ezzel egyben megértem, hogy mire van szüksége a tömegnek” – mutatott rá Matteo Zuppi, Bologna érseke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP